Украински военен служител потвърди, че руските сили нанасят удари в Украйна с подобрени планиращи бомби. Говорителят на украинската Таврийска група сили, капитан Дмитро Лиховий, съобщи на 10 март, че руските сили са ударили Мирноград, Донецка област, с три управляеми планиращи бомби D-30SN с универсални хибридни боеприпаси, които украинските сили първоначално са счели за ракети S-300.

Лиховий заяви, че подобрените управляеми бомби по същество са неуправляемите гравитационни бомби от съветската ера. Руските сили са използвали преди това такива бомби през януари 2024 г.

Руски източници съобщиха, че командващият Северния флот адмирал Александър Моисеев смени адмирал Николай Евменов като главнокомандващ ВМФ на Русия. Новинарският издател в Санкт Петербург Фонтанка съобщи на 10 март, че Моисеев е назначен за главнокомандващ на руския флот, а бившият командир на Черноморския флот (ЧФ) пенсиониран адмирал Владимир Комоедов по-късно заяви, че Моисеев е новият главнокомандващ на руския военноморски флот в интервю за регионалната държавна информационна лента на Урал URA.ru.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията на фронта.

Украйна: Русия използва по-малко управляеми бомби

Украйна: Русия използва по-малко управляеми бомби

Авиационните загуби на Москва вероятно са довели до намаленото им използване

Руски блогъри по подобен начин твърдят, че Моисеев е назначен да командва руския флот и че скорошните промени в командването на руския флот се случват на фона на "пълна парализа" на ръководството на флота относно нови заплахи, вероятно имайки предвид скорошните украински удари срещу активи на ЧФ в и близо до окупираните Крим.

Руски източници наскоро твърдяха, че руската армия официално отстрани командващия ЧФ адмирал Виктор Соколов и го е заменил с началника на щаба вицеадмирал Сергей Пинчук.

ISW не може да потвърди нито съобщените назначения на Пинчук, нито на Моисеев. Руското министерство на отбраната (MO) е в процес на лишаване на Северния флот от статута му на "междуведомствена стратегическа териториална организация" (обединен щаб на западен военен език), за да възстанови Московския и Ленинградския военни окръзи. Моисеев може да е бил назначен за главнокомандващ на руския флот, за да запази високопоставена командна роля.

Руските окупационни власти започнаха предсрочно гласуване в окупираната Украйна за президентските избори в Русия на 10 март, които ще продължат до 14 март. Информационният канал на Кремъл ТАСС съобщи на 10 март, че предсрочното гласуване е започнало в окупираната Донецка област. Но отбеляза, че предсрочното гласуване в райони близо до фронтовата линия продължава от 25 февруари.

ТАСС заяви, че стационарните избирателни секции ще бъдат отворени в окупирана Украйна на 15-17 март. Ръководителят на Военната администрация на Луганска област на Украйна Артьом Лисохор заяви, че 2600 служители на избирателната комисия на Луганската народна република (ЛНР) са провеждали агитация от врата на врата през последните 20 дни. Украински официални лица заявиха, че руските окупационни служители възнамеряват да твърдят, че избирателната активност в окупирана Украйна е 94 процента.

Надеждин продължава да се бори, за да участва в президентските избори в Русия

Надеждин продължава да се бори, за да участва в президентските избори в Русия

Последната му жалба беше отхвърлена от Върховния съд в понеделник

ISW продължава да оценява, че Кремъл и руските окупационни служители възнамеряват да фалшифицират гласовете в подкрепа на руския президент Владимир Путин и да изфабрикуват голяма избирателна активност в опит да легитимират руската окупация на Украйна пред международната общност.

Чеченски официални лица организираха шествие в Грозни, Чечня, на 10 март в подкрепа на кандидатурата на руския президент Владимир Путин на предстоящите президентски избори през март. Руската държавна медия ТАСС съобщи, че повече от 150 000 чеченци са присъствали на марша в Грозни и че най-голямото дете на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, първият заместник-ръководител на чеченската президентска администрация Хадижат Кадирова, е организирало марша.

Руското опозиционно издание SOTA допълни твърдението на 9 март, че Чеченският държавен университет и Държавният петролен технически университет в Грозни са инструктирали своите служители и студенти да присъстват на предизборното шествие на 10 март. Кадиров похвали митинга на 10 март, подчертавайки важността на изборите за руската държава и възхвала на Путин по име. Кадиров твърди, че много видни чеченски политици и гласове са присъствали на марша, но не споменава Кадирова по име.

Путин награди Кадиров с орден "За заслуги към отечеството"

Путин награди Кадиров с орден "За заслуги към отечеството"

Поредно отличие за лоялен служител

Министърът на националната политика на Чечения Ахмед Дудаев заяви, че маршът "отразява, че ние в Чечения сме единен екип за нашия първи президент, Герой на Русия Ахмат-Хаджи Кадиров".

Над 1000 цивилни кораба са преминали транзитно през "зърнения коридор" на Украйна в Черно море въпреки постоянните руски усилия да подкопае международното доверие в коридора. Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк заяви на 9 март, че 1005 цивилни кораба са пътували от украинските пристанища на Черно море през "зърнения коридор" и са доставили около 30 милиона тона товари, включително зърно, на световните пазари.

Граждански кораби използваха украинския коридор, за напускане на украинско пристанището за първи път през август 2023 г. и за достигане на украинско пристанище за първи път през септември 2023 г.

Руските сили атакуват украинската зърнена и пристанищна инфраструктура от лятото на 2023 г. в опит да изискат отстъпки при подновяването на прекратената сделка за зърно в Черно море и продължиха тези удари отчасти, за да обезсърчат цивилния морски трафик през коридора.

Зеленски притеснен за Черноморския коридор за износ на зърно

Зеленски притеснен за Черноморския коридор за износ на зърно

Без нова военна помощ Украйна няма да може да го защити

Руското министерство на отбраната (МО) награди с държавно отличие виден руски ултранационалист, активен поддръжник на затворения бивш офицер и пламенен ултранационалист Игор Гиркин. Това вероятно е част от продължаващата кампания на Кремъл за приобщаване на критичната блогърска общност. На 24 януари 2024 г. министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу подписа указ за награждаване на руския военен доброволец и блогър Владимир Грубник с медал "За военно сътрудничество".

Грубник редовно публикува в подкрепа на Гиркин (известен също под псевдонима Стрелков) - който е виден критик на руското МО, руското военно командване и Кремъл.

Той също така е член на Руското движение "Стрелков", което се застъпва за освобождаването на Гиркин от затвора, и Руския клуб на гневните патриоти, който Гиркин основа и оглави за кратко през 2023 г. Грубник също така преди това има публикации, които критикуваха руското МО и военното командване, някои от които директно обвиняваха Шойгу във военни провали в Украйна.

Грубник обаче защити Шойгу от обвиненията, отправени от загиналия финансист на групата "Вагнер" Евгений Пригожин по време на неговия бунт през юни 2023 г.

ISW по-рано забеляза, че Кремъл е издирил руски блогъри, критични към слабото представяне на руската война, като им е предлагал държавни награди или държавни позиции от ноември 2022 г. в опит да си възвърне контрола над руското информационно пространство.

Руски съд осъди Игор Гиркин на четири години затвор

Руски съд осъди Игор Гиркин на четири години затвор

Неговият случай беше внимателно наблюдаван като индикация доколко Кремъл ще толерира агресивна критика към военните усилия в Украйна

Наградата може да означава, че Кремъл се опитва да си осигури контрол над групата ултранационалисти, които подкрепят екстремистките възгледи на Гиркин, активно предоставят военна и хуманитарна помощ на руските сили на фронта и са участвали в руската инвазия в Донбас и Крим през 2014 г. Наградата на Грубник обаче е различна от медалите на Ордена за заслуги към Отечеството втора степен, които Кремъл преди това е наградил с други двама блогъри изрично за техните дейности. Но причината за наградата на Грубник вероятно е свързана с неговите доброволчески усилия на фронтовата линия.