След значителни загуби в авиацията, руснаците значително намалиха броя на атаките с управляеми авиобомби (УАБ), а самолет за далечно радиолокационно откриване A-50 не се е появявал близо до украинските граници повече от седмица, каза командващият на Военновъздушните сили (ВВС) на Украинските въоръжени сили генерал-лейтенант Николай Олешчук, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"Да, врагът продължава да атакува нашите позиции с управляеми бомби, но вече не смее да лети твърде близо", пише той.

Управляемите авиационни бомби (УАБ) представляват една от основните опасности за войниците на украинските въоръжени сили на фронта и за жителите на фронтовите градове. Русия активно използва бомбардировачи Су-34, за да ги хвърля.

В средата на януари стана известно, че украинските сили са свалили руски самолет за ранно предупреждение А-50 и са поразили летящ команден център Ил-22.

Украйна свалила 2 руски военни самолета над Азовско море

Украйна свалила 2 руски военни самолета над Азовско море

А-50 и самолет Ил-22 са свалени

А през февруари командването на украинските въоръжени сили съобщи, че само за две седмици от 17 до 29 февруари са свалени 13 руски бойни самолета, много повече, отколкото през предходните месеци на войната. Освен това 10 от свалените самолети са били бомбардировачи Су-34.

Общо към 29 февруари Русия, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, вече е загубила 345 военни самолета.

Русия в повечето случаи не признава загубата на своите бойни самолети и е трудно тези данни да се проверят по независим начин в условията на война.

ISW тълкува свалените от Киев руски самолети за бойните действия

ISW тълкува свалените от Киев руски самолети за бойните действия

Вероятно Москва е готова да рискува самолетите, с цел тактически успехи в Източна Украйна