Първият заместник-министър на отбраната на Украйна генерал-лейтенант Иван Гаврилюк съобщи, че западната военна помощ е започнала да пристига в Украйна, но че западната военна помощ вероятно няма да пристигне в такъв мащаб и да окаже значително влияние върху ситуацията на фронта още няколко седмици до месеци.

Наскоро руските сили напреднаха незначително в близост до Купянск и Авдеевка.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Гаврилюк заяви пред Associated Press (AP), че украинските сили все още очакват по-голямата част от обявената в края на април 2024 г. военна помощ от САЩ да пристигне в Украйна, но че ограниченото количество помощ, което е пристигнало, вече намалява недостига на артилерия в Украйна.

Хаврилюк заяви, че артилерийското предимство на руските сили наскоро е намаляло от седем към едно до пет към едно в резултат на пристигането на американската помощ. Хаврилюк изрази надежда, че след пристигането на изтребители F-16 и други средства за противовъздушна отбрана, предоставени от Запада, Украйна ще може да защитава по-добре въздушното си пространство в бъдеще.

АП интервюира и няколко украински командири и военнослужещи от фронтовата линия, които потвърдиха, че украинските сили са започнали да получават ограничени количества снаряди, предоставени от Запада, но отбелязаха, че снарядите не са пристигнали в мащаба, от който украинските сили се нуждаят, за да се защитават напълно от руските атаки.

Италия обяви нова военна помощ за Украйна

Италия обяви нова военна помощ за Украйна

Става дума за ПВО система

На 14 юни чешкият външен министър Ян Липавски обяви, че първият кръг боеприпаси от чешката артилерийска инициатива е започнал да пристига в Украйна и че чешката инициатива ще продължи да закупува и доставя боеприпаси за Украйна през цялата 2024 г.

Председателят на управляващата партия "Единна Русия" Дмитрий Медведев официално замени секретаря на "Единна Русия" Андрей Турчак с изпълняващия длъжността пълномощен представител на президента на Русия в Уралския федерален окръг Владимир Якушев.

Руският президент Владимир Путин подготвя група доверени и свързани с Кремъл "ветерани", които да поемат правителствени функции вероятно в опит да успокои руските военнослужещи и вътрешните поддръжници на войната в Украйна.

Рияд: Мирът в Украйна минава през трудни компромиси и преговори с Русия

Рияд: Мирът в Украйна минава през трудни компромиси и преговори с Русия

Киев не отстъпва

Няколко високопоставени западни служители направиха изявления на инициираната от Украйна Глобална среща на върха за мир в Швейцария, които неволно се включиха в продължаващите руски информационни операции, представящи Русия като заинтересована от легитимни и добросъвестни преговори, вероятно отчасти поради усилията на руския президент Владимир Путин да подкопае срещата на върха чрез внимателно планираното повторение на безкомпромисните си искания за капитулация на Украйна на 14 юни.

Говорителите на Кремъл засилиха продължаващите руски информационни операции, целящи да дискредитират и провалят Световната среща на върха за мир.

Макрон: Няма да приемем капитулацията на Украйна

Макрон: Няма да приемем капитулацията на Украйна

Позиция срещу плановете на Путин

На 15 юни шведските военни обявиха, че на 14 юни руски тактически изтребител-бомбардировач Су-24 временно е нарушил шведското въздушно пространство източно от южния край на остров Готланд, вероятно като част от усилията да се разубедят европейските държави да участват в НАТО и други международни институции, подкрепящи Украйна.

Елементи на руския Балтийски и Тихоокеански флот участват в отделни военноморски учения.

САЩ обявиха над 1,5 млрд. долара енергийна и хуманитарна помощ за Украйна

САЩ обявиха над 1,5 млрд. долара енергийна и хуманитарна помощ за Украйна

Американският вицепрезидент ще присъства на срещата на върха в Швейцария

Разследване на "Файненшъл таймс" (FT), публикувано на 12 юни, установи, че руски служители са дали за осиновяване украински деца, които Русия е депортирала принудително от окупирана Украйна в Русия през 2022 г.