Атаката на "Ислямска държава - Хорасан" от 22 март срещу Crocus City Hall в Москва е голям провал на руското разузнаване. Обяснението на наличните в момента доказателства от отворен източник не изисква по-широка и по-сложна теория на конспирацията в рамките на, или срещу руската държава. Руският президент Владимир Путин заяви на 25 март, че "радикални ислямисти" са извършили атаката, но веднага и неоснователно обвини Съединените щати, че се опитват да прикрият "украинската следа" на атаката. Той директно обвини Украйна, че е замесена в атаката.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW), като тази тема продължава да е сред водещите за него за пореден ден.

ISW продължава да счита, че самата атака е в пълно съответствие с начина, по който групировката "Ислямска държава" ги провежда и след това поема отговорност за тях. Не е забелязал доказателства, че Украйна е замесена в атаката.

ISW: Путин впрегна целия държавен апарат, за да припише атентата на Украйна

ISW: Путин впрегна целия държавен апарат, за да припише атентата на Украйна

Руските националисти подхванаха темата за свои цели

Руското разследващо опозиционно издание Dossier Center съобщи на 24 март, че разузнавателните служби са наблюдавали отблизо дейността на групировката преди атаката на 22 март. Руският Съвет за сигурност е получил предупреждение няколко дни по-рано, че може да бъдат използвани таджикски граждани за нападение в Русия.

Руски опозиционни издания също така отбелязаха, че руските органи на реда са реагирали много бавно на атаката - пристигнали са в Crocus City Hall час след началото, въпреки че московското звено на ОМОН е на по-малко от три километра от залата.

Източници по-рано отбелязаха, че Съединените щати са предупредили Русия, а посолството на САЩ в Русия издаде предупреждение на 7 март, че следи екстремистки планове за големи събирания в Москва, включително концерти, през следващите 24 часа.

Путин отхвърли предупрежденията като "провокативни изявления" на 19 март, три дни преди атаката.

Признанието от страна на Кремъл на предупрежденията на американското разузнаване преди атаката показва, че руското правителство е знаело за предупрежденията на САЩ, но вероятно ги е пренебрегнало. Съединените щати също предупредиха Иран за атака на групировката преди атаката в Керман на 3 януари 2024 г., което Иран също очевидно пренебрегна.

САЩ предупредили Иран за атентата в Керман

САЩ предупредили Иран за атентата в Керман

Предвид двустранните отношения обаче не става ясно как е било възможно това

Говорителят на руското министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова обвини Съединените щати, че намират "извинения" за Украйна, като съобщават, че ислямистката групировка вероятно е извършила атаката.

Твърденията на Русия за участие на Украйна подкрепят дългогодишните усилия на Кремъл да оправдае продължаващата война в дългосрочен план, като лъжливо представя съществуването на независима и суверенна Украйна като екзистенциална заплаха за Русия. Кремъл и неговите ултранационалистически говорители очевидно пренебрегват ясната заплаха, която операциите на "Ислямска държава" на територията на Русия представляват за вътрешната сигурност. Кремъл вероятно е решил, че информационната стойност на обвиняването на Украйна си струва, каквито и да са вътрешните рискове за сигурността и цивилните жертви, които Русия може да понесе, защото не успя да се справи адекватно с радикална салафитско-джихадистка заплаха в границите си.

Руското министерство на отбраната (МО) потвърди, че генерал-лейтенант Еседула Абачев е станал заместник-командващ Ленинградския военен окръг (ЛВО), тъй като руската армия продължава официалното разформироване на Западния военен окръг (ЗВО) и възстановяването на ЛВО и Московския военен окръг (МВО). Руското министерство на отбраната публикува кадри на 25 март, показващи как Абачев награждава персонала на групата за покриване на руската държавна граница, която арестува нападателите на Crocus City Hall в Брянска област и посочва Абачев като заместник-командир на ЛВО, потвърждавайки спекулациите от вътрешни източници за новото назначение на Абачев в началото на март.

Руски източници приписаха заслугите на персонала на ЛВО, граничната охрана на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и персонала на чеченския "Ахмат" за арестуването на нападателите на Crocus City Hall на 23 март.

Не е ясно защо персоналът е действал в Брянска област на първо място, поради процесите на разформироване и прехвърляне, което причинява известно временно объркване и несъответствия.

Украински официални лица заявиха, че украинският удар срещу окупирания Севастопол, Крим през нощта на 23 март е насочен към повече кораби на Черноморския флот (ЧФ) и е причинил повече щети, отколкото първоначално беше съобщено. Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) заяви на 25 март, че украинските сили са ударили кораборемонтния завод на ЧФ в Севастопол, където е акостирал десантният кораб от клас "Ямал" на 23 март.

Лондон: Водите край Крим вече не са сигурни за руския флот

Лондон: Водите край Крим вече не са сигурни за руския флот

Последният потопен кораб е на по-малко от две години

Говорителят на ВМС на Украйна капитан трети ранг Дмитро Плетенчук заяви, че украинският удар на 23 март по комуникационния център на ЧФ е причинил значителни щети, които могат значително да възпрепятстват функционирането. Тъй като комуникационният център поддържа може също да е отговарял за провизиите на флота, текущите ремонти и други важни функции.

Плетенчук съобщи, че украинските сили също са ударили разузнавателния кораб от клас "Иван Хурс" "Юрий Иванов" на 23 март и че украинските служители проверяват щетите на кораба.

Заместник-началникът на ГУР генерал-майор Вадим Скибицкий заяви, че украинските сили са използвали военноморски дронове V5 на Украинската морска автономна охрана безпилотни роботизирани апарати (Magura) за нанасяне на удари по корабите "Иван Хурс" и "Ямал" и че тези украински военноморски дронове стават все по-мощни и точни.

Скибицки заяви, че украинските сили също са използвали безпилотните самолети Magura V5, за да ударят корабите от клас "Акула" и "Серна" на ЧФ през ноември 2023 г., корветата от клас "Ивановец Тарантул" и десантния кораб от клас "Цезар Куников Ропуча" през февруари 2024 г. и Сергей Котов голям патрулен кораб през март 2024 г.

Плетенчук и говорителят на украинското Южно оперативно командване полковник Наталия Хуменюк заявиха, че руските сили рядко са използвали ракети "Калибър" през последните месеци, тъй като военноморската база в Севастопол е единствената база, която разполага с необходимата инфраструктура.

ISW продължава да оценява, че украинските удари срещу кораби и инфраструктура на ЧФ вероятно ще продължат да възпират руските сили от пренасочване на кораби към Севастопол и западното Черно море и ще усложнят способността на ЧФ да увеличи максимално своите бойни способности.

Лондон: Русия търси как да предпази Черноморския си флот от Украйна

Лондон: Русия търси как да предпази Черноморския си флот от Украйна

Шойгу е разпоредил ежедневни учения за готовност за борба с дронове в региона

Кремъл продължава да разчита на отдавна развенчани наративи като част от своите по-широки информационни операции, насочени към дискредитиране и подкопаване на западната подкрепа за Украйна. Руският посланик в Хага Владимир Тарабин повтори твърдението на Кремъл, че Украйна разработва биологични оръжия във финансирани от САЩ и НАТО биолаборатории в Украйна по време на интервю, публикувано на 25 март.

Тарабин също така твърди, че украинските сили "систематично" използват "широк набор от токсични химикали" срещу руски военен персонал в неопределени зони на фронтовата линия, включително химически вещества, забранени от Конвенцията за химическите оръжия.

Разчитането на Тарабин на вече отречените твърдения поставя под съмнение другите му твърдения. Неназовано командване на руска рота също твърди, че украинските сили използват снаряди с фосфорни боеприпаси в неуточнени райони на запорожкото направление. Те не са забранени в конвенционалната война, но са забранени за използване срещу цивилни.

Руските сили са използвали бял фосфор срещу градските райони в Украйна, рискувайки да пострадат цивилни на няколко пъти.

Представители на Кремъл, включително руския президент Владимир Путин, обвиняват Запада, че продължава да финансира биолаборатории в Украйна отпреди войната.

Украйна се надсмя над новите руски твърдения за биолаборатории

Украйна се надсмя над новите руски твърдения за биолаборатории

Пропагандна глупост, отсече Михайло Подоляк, президентският съветник

Западни публикации, официални лица и международни организации обаче отдавна опровергаха тези твърдения. Те не са сравними с украинските и руските доклади за руските сили, използващи газ хлорбензилиденмалонитрил или хлорпикрин. Няколко руски и украински източника предоставиха доказателства за използването на такива забранени химически агенти срещу украински позиции на бойното поле.