По данни на "Института за изследване на войната" (ISW) в югоизточната Харковска област украинските сили ще се възползват от прегрупирането на руските сили по така наречената южна ос, за да извършат контранастъпление северозападно от Изюм.

Украинските сили вероятно са се възползвали от възможността да изненадат противника, за да навлязат най-малко 20 километра по-навътре в контролираната от Русия територия в източната област Харков.

Зеленски: Украйна тази седмица постигна военни успехи в Харковска област

Зеленски: Украйна тази седмица постигна военни успехи в Харковска област

Очерта приоритетите на бюджета във военно време и обори Русия за износа на зърното

Така украинската армия ще си възвърне територия в размер на приблизително около 400 квадратни километра земя. Руски източници твърдят, че руските войски са започнали да разполагат подкрепления в района, за да се защитят срещу украинската офанзива.

От ISW коментират, че вероятно до този момент руските части са били недостатъчно, защото са били основно фокусирани в Донецката област.

Продължаващите операции на Украйна в Херсонска област принудиха руските войски да се преместят на юг, като така дадоха възможност на украинските сили да контраатакуват в района на Изюм.

Според руски анализатори тази украинска контраатака има за цел да прекъсне наземните комуникационни връзки между руските тилови части в Купянск и Изюм. Това би дало възможност на украинските войски да изолират руските групировки в тези райони и да си върнат големи части от изгубените територия.

Наблюдатели на военните действия отчитат, че Украйна има значителни успехи и нейната контраофанзива на юг може да отвлече вниманието от продължаващите действия в Харковска област. Много е вероятно тази операция да деморализира руските сили и виждайки, че не могат да се измъкнат от Южна Украйна, да вземат решение да подновят операциите си в Харковска област.

Каквото и да се случи, украинските сили ще се възползват от преразпределението на руските войски и на тяхното въоръжение, така че да извършат по-целенасочена контраофанзива в Харковска област.