Украинските сили са провели контранастъпателни операции в най-малко две зони на фронта, съобщават от Института за изследване на войната.

Оттам се позовават на съобщения за постигнат напредък в Донецката и Запорожка област. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи, че украинските сили продължават контранастъпателните операции в направление към Мелитопол (в западната Запорожка област) и към Бердянск (в западната Донецка област и в източната Запорожка област).

Маляр добави, че украинските сили са постигнали и други успехи, които все още не са конкретизирани на юг и югоизток от Старомайорски (на 9 км югоизточно от Велика Новосилка) в посока Урожайне (9 км южно от Велика Новосилка).

Маляр отбеляза, че украинските сили продължават да напредват в Урожайне. Според някои руски източници украинските сили контролират северната част на селището. Командирът на руския батальон "Восток" Александър Ходаковски, отбраняващ се близо до Урожайне, се е оплакал, че руските сили не разполагат допълнителни резерви и артилерийски дивизиони в района. Ходаковски посочил, че батальонът "Восток" се бие за Урожайне с всички сили, но че войниците му са изтощени и търпят загуби.

ISW: Русия умишлено прикрива украинските успехи на фронта

ISW: Русия умишлено прикрива украинските успехи на фронта

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията на фронта на Института за изследване на войната

ISW по-рано посочи, че руските сили нямат налични оперативни резерви, които биха им позволили да извършват ротации или да си осигурят допълнителни подкрепления. Ето защо е много вероятно руската отбрана лесно да бъде пробита.

Някои руски блогъри, проследяващи военните действия, твърдят, че украинските сили са продължили контранастъпателните операции близо до Роботине (на 13 км южно от Орихов) в западната Запорожка област и са напреднали на юг към селото - Клишчиевка (7 км югозападно от Бахмут).

ISW: Украинската контраофанзива няма точно определен график или срок

ISW: Украинската контраофанзива няма точно определен график или срок

По 5 руски мини на квадрaтен метър

Заместник-министърът на отбраната Маляр добави, че през изминалата седмица украинските сили са напреднали с три квадратни километра в посока Бахмут и са освободили общо 40 квадратни километра, откакто са започнали своите настъпателни операции.