Украйна продължава да се защитава от руската агресия и опитите на Кремъл да унищожи украинската държавност и идентичност въпреки нарастващите трудности две години след началото на пълномащабната руска инвазия.

Преди две години Русия започна пълномащабна завоевателна война, за да свали украинското правителство и насилствено да установи проруски режим, твърдо контролиран от Москва. Руските сили навлязоха в Киев от няколко посоки и нанесоха удари по Харков, Херсон, Мариупол и други украински градове. Руският президент Владимир Путин очакваше украинците да посрещнат неговите сили или да избягат. Вместо това украинците се бориха за свободата си.

Те спряха руските набези към градовете Киев и Харков, спряха руското настъпление към градовете Николаев и Одеса и се сражаваха с войските на Путин докрай по останалата част от линията. След това, въоръжена с опит, смелост, решителност и нарастваща помощ от Запада, Украйна отвърна на удара.

Украинските сили прогониха руснаците от Киев и от Харков и освободиха големи територии в Североизточна Украйна. Те освободиха град Херсон и изтласкаха руските сили от западния (десен) бряг на река Днепър. Те слагат край на заплахата за съществуването на Украйна за момента.

Но руснаците не се отказват от военните си цели и не отслабват военните си действия. Те продължават да контролират области, които са стратегически и икономически важни за оцеляването на Украйна, както и милиони украинци, които подлагат на брутални кампании за русификация и депортация.

Руснаците започнаха ракетна и безпилотна кампания срещу енергийната инфраструктура и градовете на Украйна, която продължава и до днес.

След това руснаците преминаха през източния град Бахмут, като понесоха толкова опустошителни загуби, че предизвикаха въоръжено въстание срещу Москва.

Руснаците се подготвиха и за очакваното украинско контранастъпление през 2023 г. Прекомерните надежди за тази контраофанзива не се оправдават. Войната придоби позиционен характер, а очакваната американска помощ беше задържана.

Ситуацията днес е тежка, но далеч не е безнадеждна. Руските сили си върнаха инициативата на целия театър, атакуват и постигат успехи.

Тези успехи досега са много ограничени и изключително скъпи. За превземането на Авдеевка вероятно са загинали повече руски войници, отколкото през цялата съветско-афганистанска война.

Путин обаче продължава да бъде смъртоносна заплаха за НАТО и за Украйна. В продължение на месеци Кремъл създава условия за провеждане на операции по хибридна война в балтийските държави и Финландия, а в момента участва в такива операции срещу Молдова.

Лидерите на Г-7: Русия да се изтегли от Украйна

Лидерите на Г-7: Русия да се изтегли от Украйна

Ясен сигнал на подкрепа срещу агресията на Кремъл

Целите на Путин остават унищожаването на НАТО като ефективен съюз, прекъсването на връзката между Съединените щати и Европа и изграждането на нов световен ред, в който гласът и силата на Русия са доминиращи.

Интересите на Америка, Европа и американските съюзници в Азия и по света са неразривно свързани с подпомагането на Украйна да победи Русия.

Европейските и канадските партньори на Украйна отбелязаха втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия, като се ангажираха с допълнителна помощ за Украйна и обсъдиха интеграцията на страната в Европейския съюз (ЕС). Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейската комисия ще предостави рамката за преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС в средата на март 2024 г.

Фон дер Лайен също така заяви, че ЕС ще предостави първия транш от 4,5 млрд. евро (около 4,8 млрд. долара) от неуточнена помощ за Украйна през март като част от наскоро обявения от ЕС пакет за подкрепа в размер на 50 млрд. евро (около 54 млрд. долара) за периода 2024-2027 г. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че ЕС планира да достави на Украйна почти 170 000 артилерийски боеприпаса до края на март.

Кулеба заяви, че Испания подготвя нов пакет военна помощ за Украйна, който ще включва боеприпаси.

Обединеното кралство (Обединеното кралство) обяви, че ще похарчи 245 млн. паунда (около 310 млн. долара) през цялата 2024 г. за закупуване и активизиране на веригите за доставки за производство на боеприпаси за Украйна.

Кулеба: Украйна се нуждае от снаряди и боеприпаси

Кулеба: Украйна се нуждае от снаряди и боеприпаси

Зов за подкрепа срещу руската агресия

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) и базираната в Обединеното кралство компания Cook Defense Systems подписаха договори за предоставяне на гъсенични вериги за танкове и бронирани превозни средства, за да помогнат на Украйна да възстанови повредените превозни средства. Украинският президент Володимир Зеленски и италианският министър-председател Джорджия Милони подписаха споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, в което Италия заяви, че ще продължи да предоставя помощ на Украйна в продължение на 10 години.

Зеленски и канадският министър-председател Джъстин Трюдо подписаха и 10-годишно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, в което Канада отпуска три милиарда канадски долара (около 2,2 милиарда щатски долара) финансова и отбранителна помощ за Украйна през 2024 г.

Руските опозиционни медии изчисляват, че от началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г. в Украйна са загинали до 75 000 руски военнослужещи.

На 24 февруари руските опозиционни издания "Медуза" и "Медиазона" публикуваха съвместен доклад, в който сравниха текущото преброяване на потвърдените руски смъртни случаи от "Медиазона" с руския Регистър на делата за наследство (РДН) и данните за смъртността от Федералната служба за държавна статистика на Русия (Росстат), за да оценят броя на загиналите руски военни в Украйна.

Според оценките на "Медуза" и "Медиазона" между февруари 2022 г. и декември 2023 г. във войната са загинали от 66 000 до 88 000 руски военнослужещи.

Чарлз III: Украйна вдъхновява свободния свят

Чарлз III: Украйна вдъхновява свободния свят

Сърцето ми е с всички жертви

"Медуза" и "Медиазона" екстраполираха текущия месечен брой на загиналите руски военни в Украйна за януари и февруари 2024 г. и изчислиха, че от началото на пълномащабната инвазия може да са загинали около 83 000 руски военнослужещи.

"Медуза" и "Медиазона" отбелязват, че смъртните случаи на руски военни в Украйна са започнали да се увеличават постоянно след началото на локалните руски настъпателни операции в Източна Украйна през октомври 2023 г. и добавят, че руските доброволци са съставлявали по-голямата част от смъртните случаи от средата на 2023 г. насам.

През декември 2023 г. американското разузнаване оценява, че от февруари 2022 г. насам руските сили са понесли 315 000 жертви в Украйна.

Оценката на "Медуза" и "Медиазона" е в съответствие с тази оценка на САЩ, като се приема стандартно съотношение между ранените и убитите за руските сили в Украйна от три към едно.

Руското министерство на отбраната (МО) продължава да подчертава значението на командващия руската Централна групировка на въоръжените сили генерал-полковник Андрей Мордвичев и превземането на Авдеевка от Русия.

На 24 февруари руското МО публикува кадри от срещата на руския министър на отбраната Сергей Шойгу с Мордвичев за обсъждане на руското превземане на Авдеевка в командния пункт на руската Централна групировка на силите в окупирана Украйна.

Идват късно и носят малко. Приятелите на Украйна

Идват късно и носят малко. Приятелите на Украйна

Властите в Киев са изправени пред комплексен проблем от материално, психологическо и кадрово изражение

Мордвичев изтъкна руските технологични и тактически приспособления при превземането на Авдеевка от Русия във вероятно усилие да отговори на постоянните критики към руските сили в Украйна. Мордвичев заяви пред Шойгу, че ефективността на разузнавателно-ударния комплекс (РУК) и разузнавателно-огневия комплекс (РОК) на руските сили "значително се е повишила".

В битката за Авдеевка Русия концентрира значителна артилерийска огнева мощ, но и за първи път от месеци използва тактиката за масирано бомбардиране от въздуха.

Високопоставени руски военни служители вероятно се опитват да отклонят отговорността за очевидните руски военни престъпления от себе си и да я прехвърлят върху руски командири от средно и ниско ниво.

Руското министерство на отбраната (МО) публикува кадри, на които командващият руската Централна групировка на силите генерал-полковник Андрей Мордвичев докладва на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че руските сили са пленили около 200 украински военнопленници край Авдеевка.

Великобритания потвърди, че продължава подкрепата за Украйна

Великобритания потвърди, че продължава подкрепата за Украйна

Украйна достави партида противотанкови ракети на Киев

Шойгу подчертава необходимостта руските сили да се отнасят хуманно към военнопленниците, "както [руските сили] винаги са постъпвали". Шойгу, подобно на руския президент Владимир Путин, вероятно е загрижен за международните последици от действията на подчинените си по отношение на очевидните руски военни престъпления и може би изрично е засегнал украинските военнопленници, като се има предвид неотдавнашното международно внимание към руските зверства в Украйна.

Неотдавнашно руско проучване на общественото мнение показва, че настроенията на руснаците относно войната в Украйна до голяма степен са останали непроменени през последните месеци, но особено силно подсказва, че нова вълна на мобилизация би била широко непопулярна.

Независимата руска опозиционна социологическа организация "Хроника" заяви на 24 февруари, че данните от проучването, проведено между 23 и 29 януари, показват, че респондентите, които са "последователни" поддръжници на войната - руснаци, които са изразили подкрепа за войната, не подкрепят изтеглянето на руските войски от Украйна, без Русия да е постигнала целите на войната, и смятат, че Русия трябва да даде приоритет на военните разходи - са се увеличили от 12% на 17% между октомври 2023 г. и януари 2024 г.

Украйна удари стратегически металургичен комбинат в Русия

Украйна удари стратегически металургичен комбинат в Русия

Ударът ще доведе спиране на целия производствен процес за дълго време

Преди това "Хроника" отбеляза значителен спад в твърдата подкрепа на войната между проучването си от октомври 2023 г. и по-ранно проучване от февруари 2023 г., според което 22% от руснаците са "последователни" поддръжници на войната.

Най-новото проучване също така показва, че 29% от анкетираните подкрепят демобилизацията на личния състав, мобилизиран чрез указа за частична мобилизация на руския президент Владимир Путин от септември 2022 г., 26% подкрепят сегашното състояние на руските усилия за генериране на сили, а 17% подкрепят нова мобилизационна вълна.

През нощта на 23 срещу 24 февруари украинските специални служби нанесоха удар с дрон по един от най-големите руски металургични заводи.

Украинското издание Suspilne съобщи, че източници са заявили, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) са организирали удар с дрон по Новолипецкия металургичен завод (НЛМК) в Липецк и че щетите ще спрат производството в завода за дълго време.

Украйна разследва 122 хил. предполагаеми военни престъпления

Украйна разследва 122 хил. предполагаеми военни престъпления

Вече са идентифицирани 511 извършители

Губернаторът на Липецка област Игор Артамонов заяви, че руските сили са прихванали два дрона в Липецка област и че дейността на завода не е засегната значително.

Според украински данни свалянето на самолета за далечно радиолокационно откриване А-50 на 23 февруари временно е спряло руските авиационни операции в други части на военния театър.

Украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) съобщи, че руските сили са наредили на пет изтребителя Су-35 да прекратят текущите бойни мисии след унищожаването на А-50 и че някои от тези мисии са включвали нанасяне на въздушни удари край наскоро превзетата Авдеевка, Донецка област.

Украинските медии съобщиха, че източници от украинските служби за сигурност също така са заявили, че украинските сили са свалили самолета с модернизирана система за противовъздушна отбрана С-200 и че всички 10 членове на екипажа на руския А-50 са загинали при катастрофата.

Руските участници в информационното пространство продължиха да реагират на свалянето на А-50 на 23 февруари и до голяма степен отричаха, че Украйна е отговорна за свалянето на някой от последните руски самолети.

На 23 и 24 февруари руските военни блогъри продължиха да твърдят, че руските сили са отговорни за свалянето на А-50, но предложиха много различни теории за свалянето. Един от известните военни блогъри твърдеше, че руските власти разследват руски екипаж на С-400 за свалянето на А-50, докато се е опитвал да прихване украински ракети, насочени към А-50.

Друг блогър твърди, че руски екипаж на противовъздушната отбрана целенасочено е насочил А-50.

Байдън обяви нови мащабни санкции срещу Русия заради Украйна и Навални
Обновена

Байдън обяви нови мащабни санкции срещу Русия заради Украйна и Навални

САЩ удрят картите Mir, както и ключови предприятия

Други военни блогъри продължиха да твърдят, че украинските сили не са могли да свалят А-50, защото самолетът е бил извън обсега на предоставените от Запада системи за противовъздушна отбрана Patriot, и се оплакаха, че руските въздушни защитници са толкова системно некомпетентни, че са свалили пет техни самолета през февруари 2024 г.

Известен военен блогър, свързан с Wagner Group, обаче изрази несъгласие, като не вярваше, че руската противовъздушна отбрана е толкова некомпетентна, че да свали толкова много руски самолети за толкова кратък период, и вместо това приписа свалянето на самолета на украинските сили.