На втората годишнина от руската инвазия Обединеното кралство потвърди подкрепата си за Украйна. Премиерът Риши Сунак каза, че Обединеното кралство е готово да направи "каквото е необходимо" и обеща почти £250 милиона за производството на артилерийски снаряди, цитира думите му Би Би Си.

Ден преди това Великобритания обяви въвеждането на нови санкции срещу Русия.

Сунак, който посети Киев през януари, за да подпише ново споразумение за сигурност и да обяви военна помощ от £2,5 милиарда за Украйна през следващата година, каза, че "трябва да подновим решимостта си" на тази "мрачна годишнина".

"Това е моментът, в който трябва да покажем, че тиранията никога няма да надделее и да повторим, че ще застанем до Украйна днес и в бъдеще", каза той. "Готови сме да направим всичко необходимо, докато те спечелят.

Сунак каза, че Украйна се е противопоставила на очакванията, като е "отблъснала руските нашественици и си е върнала половината земя, която Путин открадна".

Британският министър на отбраната Грант Шапс подчерта, че Украйна "отчаяно се нуждае в момента" от боеприпаси. По думите му британският парламент единодушно подкрепя Украйна. "Парламентът може да има различни мнения по различни въпроси, но ние не спираме да подкрепяме Украйна", каза той.

Шапс предупреди, че ще има "фатални" последици, ако западните страни оттеглят подкрепата си за Украйна, добавяйки: "Светът няма да бъде в безопасност, освен ако не спрем тиранин като Путин".

Новият пакет от помощи включва £245 милиона за попълване на запасите от артилерийски боеприпаси.

Преди ден Кралските военновъздушни сили завършиха доставката на предварително обявена партида противотанкови ракети в Киев.

Четирима западни лидери пристигнаха в Киев за втората годишнина на войната

Четирима западни лидери пристигнаха в Киев за втората годишнина на войната

Предстои видеоконферентна среща на лидерите от Г-7