Бойците на групата "Вагнер" напреднаха допълнително в центъра на Бахмут и превзеха сградата на градската администрация на Бахмут през нощта на 2 април. Финансистът Евгений Пригожин издигна руско знаме с надпис в памет на убития военен кореспондент Максим Фомин (с псевдоним Владлен Татарски) срещу сградата на градската администрация на Бахмут през нощта на 2 април. Той твърди, че "Вагнер" контролира Бахмут, въпреки че украинските войски остават в западната част на града.

Така започва новият анализ на изминалия ден на "Института за изследване на войната" (ISW).

"Вагнер" вероятно ще продължи опитите си да консолидира контрола над централната част на Бахмут и ще се опита да напредне на запад през гъсти градски райони към Громове.

Руските власти обвиняват украинските правителствени структури и руския опозиционер Алексей Навални за убийството на  Фомин. Руският национален комитет за борба с тероризма твърди, че украинските специални служби са си сътрудничили с Фонда за борба с корупцията, който Навални основа през 2011 г., за да планират атаката срещу Фомин.

ISW: Кой уби Владлен Татарски - Киев или Москва

ISW: Кой уби Владлен Татарски - Киев или Москва

Първото подобно убийство в Русия от началото на войната в Украйна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че украинското правителство може да стои зад смъртта на Фомин и твърди, че Украйна е убила други от 2014 г. насам, като Дария Дугина, което Песков и използва, за да оправдае "специалната военна операция".

Руският следствен комитет преквалифицира случая като терористична атака и твърди, че е планирана на украинска територия.

Руското министерство на вътрешните работи (МВД) потвърди, че скулптурата, предадена на Фомин преди смъртта му, е съдържала скрити експлозиви. Руският следствен комитет потвърди на 3 април, че руските власти са задържали Дария Трепова в апартамент в Санкт Петербург по подозрение за нападението.

Властите разпространиха откъс от техния разпит на Трепова, в който Трепова заяви, че властите са я разпитвали за предаването на статуетка на Фомин, но тя не отговори пред камерата дали е знаела, че предметът съдържа експлозиви.

Задържаха жена за взрива, убил руски военен блогър в Санкт Петербург
Обновена

Задържаха жена за взрива, убил руски военен блогър в Санкт Петербург

Най-малко 32 души са ранени при атентата

Многото версии показаха липсата на консенсус сред официалните руски източници по отношение на участието или връзката на Трепова с украинските специални служби или с Антикорупционния фонд на Навални.

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил, например, свързва убийството на Фомин с продължаващия конфликт около Киево-Печерската лавра, въпреки че няма очевидна връзка между двата инцидента.

Липсата на последователен разказ в проруското информационно пространство напомня за отговорите на успешната контраофанзива на Украйна в Харковска област през есента на 2022 г., когато пропагандната машина на Кремъл първоначално не успя да определи риторична линия, за да отговори на масивните украински победи и предизвика срив в информационно пространство, който се прояви в разнородни реакции в цялата провоенна общност.

Съобщава се, че руските служби за сигурност продължават да конфискуват паспортите на висши служители и ръководители на държавни компании, за да ограничат полетите и излизане от Русия. Financial Times съобщи на 2 април, че руските служби за сигурност се стремят да попречат на висши служители, бивши длъжностни лица и ръководители на държавни компании да пътуват в чужбина, което показва, че Кремъл продължава да се опасява, че елитите ще избягат от Русия.

Свързаният с Current Time TV и радио Свободна Европа/Радио Свобода разследващ проект "Система" съобщи на 10 март, че руски служители по сигурността са казали на държавни служители и служители на държавни компании да предадат паспортите си под заплаха от насилствено отнемане или принудителна оставка.

Наместник на Киево-Печерската лавра Павел заподозрян по две наказателни дела

Наместник на Киево-Печерската лавра Павел заподозрян по две наказателни дела

Светата обител е отцепена от полицията

Руският президент Владимир Путин подписа на 3 април указ за създаване на държавен фонд за подпомагане на военнослужещи, служещи в Украйна, и техните семейства.

Указът включва целия персонал, служил в окупираните Донецка и Луганска области от 24 февруари 2022 г. и в окупираните Херсонска и Запорожка области от 20 септември 2022 г. Руски източници съобщиха, че ръководството на фонда ще включва първия заместник-ръководител на руската президентска администрация Сергей Кириенко като Председател на Надзорния съвет и съпруга на ръководителя на Кемеровска област Анна Цивилева като председател на фонда.

Руски блогър разкритикува този състав на ръководството, твърдейки, че Путин е назначил Цивилева за ръководител на фонда, защото тя също е братовчедка на Путин и ръководител на Kolmar Group, голяма въгледобивна компания.

Руските власти продължават да се борят с вътрешната съпротива срещу войната в Украйна. Руски източници съобщиха за най-малко четири случая на предполагаем саботаж срещу руските железници и опити за палежи на военната регистрация и службите за набор в Русия на 1 и 2 април.

Вероятни украински партизани са атакували бивш руски окупационен служител с подобрено взривно устройство в Мелитопол, Запорожка област, на 3 април. Официални украински източници съобщиха, че кола, превозваща Максим Зубарев, бивш окупационен ръководител на Якимовка (15 км югозападно от Мелитопол), избухна в центъра на Мелитопол на 3 април.

Руските окупационни власти твърдят, че неизвестни терористи са извършили атаката и че Зубарев е в тежко състояние.

Членът на Окупационния административен съвет на Запорожие Владимир Рогов заяви, че Мелитопол се е превърнал в център за терористична дейност в "Новоросия" и се застъпи за възстановяване на смъртното наказание, за да се насочи специално към "терористични" дейности в окупираните територии.

Руският президент Владимир Путин подписа на 3 април пакет от осем закона за създаване на съдилища в окупираните територии. Законите създават регионални и арбитражни съдилища в окупираните територии и определят процедурата за избор на първоначалния състав на съдилищата. Новите закони влизат в сила на 20 април.