На 1 април Службата за сигурност на Украйна връчи уведомление за подозрение на викария на Киево-Печерската лавра, митрополит на Украинската православна църква (Московска патриаршия) Павло Лебедя.

По думите на самия митрополит той е обвинен в "сътрудничество с Русия и подстрекателство към междурелигиозни отношения".

Както заяви митрополитът пред репортери, "накратко" му е било казано в какво е обвинен. "Казват също, че съм проклел президента. Аз не съм проклел никого. Казах думите от Евангелието, че нашите сълзи няма да паднат на земята, а ще паднат върху главите на тези, които предизвикаха тези размирици", каза той.

УПЦ съди Киев в ООН заради Киево-Печорската лавра

УПЦ съди Киев в ООН заради Киево-Печорската лавра

До сблъсъци и обвинения във връзки с Русия се стигна през последните дни

Съобщава се, че самата лавра е отцепена от полицията.

На 29 март изтече крайният срок, в който монасите от УПЦ получиха заповед да напуснат стените на Киево-Печерската лавра, след което комисията за прехвърляне на съоръженията на най-стария украински манастир обратно на държавата трябваше да започне работа.

Сутринта на този ден митрополит Павел излезе с гневно обръщение.

"Казвам ви, господин президент, и на цялата ви мафия, че нашите сълзи няма да паднат на земята - те ще паднат върху главите ви... Бог няма да прости на вас и на вашето семейство това деяние", обърна се той задочно към Володимир Зеленски.

Духовници отказват да напуснат Почаевската лавра в Киев

Духовници отказват да напуснат Почаевската лавра в Киев

Украински духовници са обвинени в таен сговор с Московската патриаршия и нейната подкрепа за война

В какво е заподозрян митрополит Павло?

Източник от Службата за сигурност на Украйна е потвърдил пред BBC News Ukraine, че митрополит Павло, викарий на Киево-Печерската лавра, е призован за разпит и че домът му се претърсва.

Според източника митрополитът е заподозрян в извършването на престъпления по чл. 161 и чл. 436-2 от Наказателния кодекс на Украйна. Става дума за оправдаване и отричане на въоръжената агресия на Русия срещу Украйна, както и за дискриминация на граждани въз основа на тяхната националност, религиозни убеждения и т.н. (този член включва и подбуждане към омраза).

Напрежение и сблъсъци пред Киевско-Печорската лавра
Обновена

Напрежение и сблъсъци пред Киевско-Печорската лавра

Държавната комисия не успя да влезе в комплекса

Все още няма официално изявление от страна на СБУ по този въпрос.

Изявлението на Украинската православна църква (Московска патриаршия) гласи: "на 1 април 2023 г., около 7:30 ч., служителите на СБУ предадоха подозренията на митрополита на Вишгород и Чернобил Павло, викарий на Киевската печерска лавра. Митрополит Павло е обвинен в подбуждане на междурелигиозна разпра (член 161 от Наказателния кодекс). Делото се отнася до изявления по отношение на ПЦУ [автокефална православна църква на Украйна] и Константинополската патриаршия, които той е казал във видеопослание, озаглавено "Искаме справедливост за нашата църква", се казва в изявление на манастира.

Папа Франциск готов да посредничи в религиозния спор в Украйна

Папа Франциск готов да посредничи в религиозния спор в Украйна

Главата на Римокатолическата църква обаче няма правни механизми за съдействие