Френският президент Еманюел Макрон подчерта необходимостта европейските страни да продължат подкрепата за победа на Киев, за да гарантират украинската и европейската сигурност. Макрон заяви в интервю от 16 март за украинските телевизионни канали 1+1 и My-Ukraina, че "няма да има мир в Европа, ако Украйна бъде принудена да капитулира".

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Макрон призова европейските страни да ускорят доставките на военна помощ за Украйна. Той заяви, че траен мир ще възстанови териториалната цялост и суверенитета на Украйна и ще гарантира сигурността и на цяла Европа.

Също така намекна, че преговорите изискват и Русия, и Украйна да участват, с което подчерта нежеланието на Русия да участва с Украйна като равноправна страна.

Макрон не отстъпва от новата инициатива за Украйна

Макрон не отстъпва от новата инициатива за Украйна

Ако Русия спечели войната, авторитетът на Европа "ще бъде сведен до нула"

Акцентът му директно оспорва продължаваща руска информационна операция, целяща да представи Запада като единствената значима преговаряща страна, за да спечели отстъпки, които подкопават украинския суверенитет и териториална цялост. Макрон също така заяви в интервю от 16 март за френското издание Le Parisien, че "може би в някакъв момент" ще е необходимо френските войски да действат на място в Украйна, за да противодействат на руските сили, но че той "не го иска".

Руски източници се фокусираха върху отговора на Макрон на въпрос, в който той потвърди, че ще поиска от Русия прекратяване на огъня в Украйна по време на лятната олимпиада през 2024 г. в Париж.

Руски официални източници до голяма степен отхвърлиха предложението на Макрон за прекратяване на огъня, позовавайки се на продължаващата подкрепа на Франция за Украйна. Той ще поддържа послание за мир в съответствие с духа на олимпийското движение, но то не изключва нуждата на Украйна да възстанови напълно своя суверенитет и териториална цялост.

ISW: Франция се стреми да говори с Кремъл на "езика на баланса на силите"

ISW: Франция се стреми да говори с Кремъл на "езика на баланса на силите"

Руският военно-промишлен комплекс се задъхва на фона на войната в Украйна

Съобщава се, че Украинската служба за държавна сигурност (СБУ), специалните сили и силите за безпилотни системи са извършили успешен удар с дрон срещу руска петролна рафинерия в Краснодарския край в нощта на 16 срещу 17 март. Източници от СБУ са заявили за украинското издание Suspilne че са ударили колоните за атмосферна дестилация на суров петрол на петролната рафинерия Славянск в Славянск на Кубан, Краснодарски край, което е довело до голям пожар.

Оперативният щаб на Краснодарския край твърди, че няколко дрона са се опитали да ударят петролната рафинерия в Славянск и че руските сили са ги неутрализирали, въпреки че падащите дронове са предизвикали пожар.

Руски блогър твърди, че два от 17-те дрона, насочени към петролната рафинерия в Славянск, са ударили съоръжението. Suspilne съобщи, че дронове наскоро са успели да ударят 12 петролни рафинерии в Русия.

Руски блогър твърди, че украинският удар срещу петролната рафинерия в Славянск е деветият срещу руска петролна рафинерия през последната седмица.

Друг руски блогър твърди, че украинските удари по петролни рафинерии са по-сериозни от ударите по складове за гориво, тъй като международните санкции срещу Русия усложняват способността ѝ да ремонтира технологично сложни петролни рафинерии.

Украйна отчита 12 ударени руски рафинерии досега

Украйна отчита 12 ударени руски рафинерии досега

Цифрата обаче включва операции, проведени само от Службата за сигурност на Украйна

Неизвестни лица изстреляха дрон във военна база в Приднестровието, проруската отцепническа република в Молдова, на 17 март. Това се случва на фона на оценена текуща хибридна операция на Кремъл, насочена към дестабилизиране на Молдова отвътре. Приднестровските медии твърдят, че дрон е ударил хеликоптер на територията на неуточнена военна част. Публикуваха и видеозаписи от момента на удара с дрона и твърдяха, че дронът е летял от посоката на Одеска област.

Нито приднестровските, нито руските власти са обвинили украинските сили, че са извършили удара към този момент, но може да го направят в бъдеще. Бившият председател на Върховния съвет на Приднестровието Александър Шчерба твърди, че ударът е имал "украински почерк".

Бюрото за реинтеграция на Молдова заяви, че удареният хеликоптер не е летял от години и ударът е бил целенасочено да всее страх и паника в Приднестровието.  С това намекна, че случилото се е част от противникова информационна операция, насочена към Молдова, въпреки че Бюрото за реинтеграция не е обвинило изрично сили.

Молдовските власти заявиха, че са в контакт с украинското правителство.

Говорителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Андрий Юсов определи ситуацията като руска провокация.

Украинският център за противодействие на дезинформацията обвини Русия, че е извършила удара, за да манипулира информационното пространство.

Молдова не потвърждава за украински дрон срещу военна база на Приднестровието

Молдова не потвърждава за украински дрон срещу военна база на Приднестровието

Според военнуте на непризнатата република, дронът е изстрелян от Одеска област и е предизвикал експлозия във военен обект

ISW не може независимо да провери подробностите за единичния удар с дрон в Приднестровието или да идентифицира отговорните участници, но е малко вероятно украинските сили да са извършили удара предвид ограничените средства, използвани при удара и незначителната цел. Украински официални лица също наскоро заявиха, че Приднестровието не представлява военна заплаха за Украйна.

Приднестровските власти наскоро поискаха от Русия неуточнена "защита" (отбрана/защита) срещу Молдова и Русия, или свързани с Русия участници вероятно ще бъдат облагодетелствани от тази провокация, за да продължат продължаващите усилия на Кремъл да постави информационни условия, за да оправдае различни Руски хибридни операции, които имат за цел да дестабилизират Молдова, за които ISW обстойно предупреди.

Съобщава се, че руските проукраински доброволчески сили са превзели руска административна сграда в граничната зона на Белгородска област на фона на продължаващи трансгранични нападения в Белгородска област. Общоруският проукраински легион "Свобода на Русия" (ЛСР) и Сибирският батальон заявиха на 17 март, че техните сили са навлезли в граничното селище Горковски в Белгородска област и са превзели административната сграда на селището.

Руските блогъри или отрекоха това твърдение, или твърдяха, че селището е изоставено преди няколко години.

16-годишно момиче загина при обстрел на Белгород

16-годишно момиче загина при обстрел на Белгород

Пожар е въаникнал в две къщи

Руски източници, включително руското Министерство на отбраната (МО), разпространиха кадри, в които се твърди, че руската противовъздушна отбрана сваля украински хеликоптер близо до Лукашивка, Сумска област. За него се съобщава, че е бил на път за Белгородска област.

Руски блогъри първоначално твърдяха, че руските сили са свалили хеликоптер западно производство, но руското МО по-късно заяви, че хеликоптерът е Ми-8 от съветската епоха.

Украинското главно военно разузнавателно управление (ГУР) отрече руските твърдения, че руските сили са свалили украински хеликоптер и определи твърденията като част от информационна операция на Кремъл.

Руски блогъри твърдят, че ограничена наземна дейност продължава близо до Козинка и Сподарюшино, Белгородска област.

Лондон: Водите край Крим вече не са сигурни за руския флот

Лондон: Водите край Крим вече не са сигурни за руския флот

Последният потопен кораб е на по-малко от две години

Руското министерство на отбраната (МО) сигнализира, че възнамерява да защити руския Черноморски флот (ЧФ) от украински удари и може да е сменило командира на ЧФ като част от тези усилия. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е посетил командния пункт в окупирания Севастопол, Крим, където е получил доклади за украинските операции и работата на флота.

Шойгу подчерта, че ЧФ трябва да провежда ежедневни учения за отразяване на удари от въздушни и безпилотници. Той нареди флотът да ползва допълнителни оръжия, включително системи с голям калибър и картечници, за да подсили руската отбрана.

Шойгу също получи доклад от руския вицеадмирал Сергей Пинчук, за когото някои руски източници наскоро твърдяха, че е заменил адмирал Виктор Соколов като командир на ЧФ.

ISW обаче не може да потвърди това твърдение. Украинска ударна кампания принуди ЧФ да премести по-голямата част от военноморските си активи далеч от основната си база в Севастопол към по-малки и по-малко способни бази в Новоросийск и другаде, а Центърът за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили (StratCom) съобщи, че украинските удари са извели от строя приблизително 33 процента от военните кораби на ЧФ към началото на февруари 2024 г., включително 24 кораба и една подводница.

Шойгу: Русия укрепва военните сили на север и на запад в отговор на НАТО

Шойгу: Русия укрепва военните сили на север и на запад в отговор на НАТО

Тази седмица НАТО провежда военно учение с 20 000 войници в Норвегия, Финландия и Швеция

Позата на Шойгу е с цел или да си припише заслуги, ако ЧФ стане по-ефективен в защитата си срещу украински удари, или да обвини други командири, ако се провали.