Френският президент Емануел Макрон заяви в интервю за водещи украински медии, че страната му не е готова да предприеме нападателни инициативи срещу Русия, въпреки желанието на Париж да осигури на Киев силна позиция в преговорите за прекратяване на конфликта.

"Няма да тръгнем по пътя на ескалацията, защото не искаме нова война, но сме готови да кажем, че нямаме граници и сме готови да реагираме в зависимост от действията на Русия", отбеляза френският държавен глава.

Макрон изтъкна, че е готов да обсъди с руския президент Владимир Путин предложения за деескалация на конфликта в Украйна. 

Франция ще предложи на Русия да спре бойните действия в Украйна за времето на Олимпийските игри в Париж. Това разкри още френският президент. Емануел Макрон припомни, че това се прави в името на духа на древния олимпизъм.

Френският президент заяви, че "определено ще дойде" в Украйна, като добави, че "когато физически пристигне - това ще означава, че ще бъде силно послание и нови насоки на сътрудничество".

Зеленски срещу Макрон: Украйна не се нуждае от чужди войски

Зеленски срещу Макрон: Украйна не се нуждае от чужди войски

Киев търси подкрепа

"Може би в даден момент - не го искам, няма да поема инициатива за това - ще се наложи да има операции на терен, каквито и да са те, за да се противопоставим на руските сили", каза Макрон.

Той отново предупреди, че ако Русия спечели войната си срещу Украйна, авторитетът на Европа "ще бъде сведен до нула".

Онези, които поставят "ограничения" за подкрепата за Украйна, "избират поражението", предупреди Макрон.