Кремъл призна поражението си в Харковска област, което е първият случай, в който Москва открито признава поражение от началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г. Служителите на Кремъл и пропагандаторите на държавните медии след блогърите обсъждат причините за руското поражение в Харковска област. Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Това е значителна промяна в сравнение с предишния модел на съобщаване на преувеличени или измислени руски успех, а Кремъл никога не призна, че Русия е била победена около Киев или по-късно на Змийския остров, като представяше отстъплението си от столицата Киев като решение да се даде приоритет на "освобождаването" на Донбас, а изтеглянето от Змийския остров като "жест на добра воля".

Първоначално руското министерство на отбраната (МО) предложи подобно обяснение за руския провал в Харков, твърдейки, че руските сили се изтегляли войските си от Харковска област, за да се прегрупират, но този фалшив разказ срещна бърза и шумна критика в интернет. Признаването на поражението от страна на Кремъл е част от усилията за смекчаване и отклоняване на критиките за опустошителния провал от руския президент Владимир Путин към руското министерство на отбраната и военно командване.

ISW по-рано съобщи, че Кремъл е забавил срещата на Путин с руски представители на отбраната веднага след изтеглянето на войските от околностите на Харков, което засилва впечатлението за разрив между Кремъл и руското МО. Признанието на Кремъл за поражението в Харков показва, че Путин е готов и способен да признае и дори да приеме руското поражение поне при някои обстоятелства и да се съсредоточи върху отклоняването на вината от себе си.

Зеленски поиска по-ясни гаранции за Украйна

Зеленски поиска по-ясни гаранции за Украйна

Нова надежда за мир

Кремъл вероятно се опитва да използва поражението в Харков, за да улесни усилията за скрита мобилизация, като засилва патриотичната реторика и дискусиите за мобилизация. Това става по време на разглеждането на законопроект от руската Държавна дума (парламент), позволяващ на военните да изпращат по пощата повиквателни за запас от шест месеца.

Нищо в законопроекта на Думата не подсказва, че Путин се готви да нареди обща мобилизация, въпреки че той би могъл да го направи много бързо във всеки един момент.

Успешната украинска контраофанзива в района на Харковска област кара руските военнослужещи, окупационните власти и военните руски блогъри да изпаднат в паника.

Кадиров все пак прави скрита мобилизация в Чечения

Кадиров все пак прави скрита мобилизация в Чечения

Търси доброволци за войната в Украйна

Военните неуспехи на Русия в Украйна вероятно продължават да отслабват влиянието ѝ в страните от бившия Съветски съюз, тъй като Русия изглежда не желае да наложи нарушеното примирие, за което посредничи между Армения и Азербайджан, или да позволи на Армения да се позове в своя защита на разпоредбите на доминираната от Русия Организация на договора за колективна сигурност.

Мисия от съюзници отива в Армения

Мисия от съюзници отива в Армения

Русия се ангажира

Украинските войски вероятно продължават сухопътните атаки по линията Лиман-Ямпил-Билохоровка в северната част на Донецка област и може би провеждат ограничени сухопътни атаки през река Оскил в Харковска област.

Руски и украински източници посочиха, че украинските сили продължават сухопътните маневри в три района на Херсонска област като част от продължаващата южна контраофанзива.

Германия: Шолц говори с Путин за изтегляне на руски войски и Запорожката АЕЦ

Германия: Шолц говори с Путин за изтегляне на руски войски и Запорожката АЕЦ

Кремъл: Путин дава достъп на Червения кръст до украински военнопленници, Русия иска да е надежден доставчик на енергия

Руските войски са постигнали постепенни успехи южно от Бахмут и са продължили сухопътните атаки в цялата Донецка област.

На 13 септември украинските сили предоставиха първите визуални доказателства за това, че руските сили са използвали дрон, произведен в Иран, в Украйна.