Германският канцлер Олаф Шолц призова във вторник руския президент Владимир Путин да изтегли войските си от Украйна, докато контранастъплението на силите на Киев постига бърз напредък, пишат АФП и "Ройтерс".

Шолц в 90-минутен телефонен разговор "призова" Путин "да стигне до дипломатическо решение възможно най-бързо, основано на прекратяване на огъня, пълно изтегляне на руските сили и зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна", според говорителят на канцлера Щефен Хебестрейт.

Канцлерът също насърчи руския си колега да се придържа към сделка, позволяваща износа на зърно от Украйна, която Русия многократно критикува. Шолц каза на Путин "да не дискредитира и да продължи да прилага напълно" сделката за зърно в светлината на разтегнатото глобално предлагане на храни.

Макрон поиска Русия да изтегли войските си от Запорожката АЕЦ

Макрон поиска Русия да изтегли войските си от Запорожката АЕЦ

В разговор с руския си колега Владимир Путин

По време на разговора германският канцлер повдигна въпроса за сигурността в Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа, която бе център на сражения през последните седмици.

Шолц поиска от Путин "да избягва всякаква ескалация и да прилага изцяло мерките, препоръчани от Международната агенция за атомна енергия".

МААЕ призова около АЕЦ да бъде създадена зона за сигурност след мисия в централата по-рано този месец.

В изявление, Кремъл съобщава, че Путин и Шолц са обсъдили ситуацията около Запорожката атомна централа в Украйна. 

Путин каза на Шолц, че Русия предоставя на Комитета на Червения кръст достъп до украинските военнопленници и подчерта желанието на Русия да остане надежден доставчик на енергия, допълва Кремъл.

Лавров: Западът не спазва ангажимента да улесни руския износ на храни

Лавров: Западът не спазва ангажимента да улесни руския износ на храни

Това е част от споразумението за зърнените коридори