По време на посещението си в Киев на 16 юни лидерите на Германия, Франция, Италия и Румъния поеха ангажимент пред украински официални лица, че Западът няма да иска отстъпки от Украйна, за да успокои Русия, и ще подкрепя Украйна до края на войната.

Това се посочва в дневния обзор за конфликта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция, Германия, Италия и Румъния "правят всичко, за да може Украйна сама да реши съдбата си".

Шолц, Макрон и Драги пристигнаха Киев
Обновена

Шолц, Макрон и Драги пристигнаха Киев

Посещението им има няколко важни цели

Макрон добави, че Украйна "трябва да може да победи" и обеща да предостави още шест самоходни гаубици. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че официален Берлин ще продължи да предоставя финансова, хуманитарна и оръжейна помощ за "войната за независимост на Украйна". "

Макрон, Шолц, италианският министър-председател Марио Драги и румънският президент Клаус Йоханис допълнително обещаха да подкрепят кандидатурата на Украйна за официален кандидат за членство в Европейския съюз.

Устойчивата военна подкрепа на Запада за Украйна ще бъде от съществено значение, за да могат украинските сили да освободят окупираните от Русия територии.

Представители на украинската отбрана изрично поискаха от Запада тежка артилерия, безпилотни летателни апарати и ракетни системи за залпов в навечерието на една продължителна война. Официалните данни от Киев са, че от началото на руската агресия украинската армия е загубила между 30 и 50% от своите артилерийски установки, бойни машини на пехотата и танкове.

Руската армия е събрала 330 000 военнослужещи за военната си агресия в Украйна и то без да провеждат частична или пълна мобилизация в Русия.

Макрон втвърди тона към Русия

Макрон втвърди тона към Русия

Ще направим всичко, за да спрем военните сили на Русия, да помогнем на украинците и тяхната армия и да продължим да преговаряме

Руските сили продължават да извършват наземни атаки срещу Северодонецк и населените места, таака и по украинските наземни комуникационни линии към Лисичанск. Украинското военно разузнаване съобщи, че руските сили вече не действат като конкретни батальонни тактически групи, както бе отбелязано по-рано от ISW.

Руските сили са провели неуспешни настъпателни операции северозападно от Славянск, докато украинските сили според съобщенията са възобновили подготовката за контранастъпление западно от Изюм.

Руските и украинските сили влязоха в сблъсъци северно и североизточно от град Харков, въпреки че не е имало значителна размяна на територии.

Великобритания изпраща повече от 20 самоходни оръдия на Украйна

Великобритания изпраща повече от 20 самоходни оръдия на Украйна

Те са закупени от белгийска фирма

Руските сили продължиха да укрепват резервни позиции в северозападната част на Херсонска област, вероятно в очакване на украински контраофанзиви в региона.

Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин продължи да обсъжда и подписва споразумения за предстоящата анексия на непризнатата република от Русия.