Във вторник съуправляващата италианска партия "Лига" отмени споразумение, постигнато през 2017 г. с "Единна Русия", управляващата партия зад президента Владимир Путин, съобщава "Ройтерс". Лидерът на "Лигата" Матео Салвини бе подложен на натиск заради връзките си с Кремъл.

Салвини, вицепремиер в дясното правителство на Джорджа Мелони, е дългогодишен почитател на Путин, който носеше тениски с негова снимка.

Той подкрепи санкциите срещу Русия след началото на войната в Украйна през 2022 г. и доставките на оръжие за Киев, но до голяма степен избягва да критикува директно Путин. Петгодишното споразумение за сътрудничество между Лигата и "Единна Русия" беше автоматично подновено през 2022 г.

Матео Салвини: Гласът на руснаците трябва да се чуе

Матео Салвини: Гласът на руснаците трябва да се чуе

Когато хората гласуват, те винаги са прави, смята той

"Войната тотално промени преценките и политическите отношения с Русия", се казва в изявление на "Лигата", добавяйки, че сделката с Обединена Русия "вече не е валидна след нахлуването в Украйна".

Изявлението идва, когато парламентът се готви да обсъди предложението за вот на недоверие към Салвини, внесено от лявата и центристката опозиция, които казват, че неуспехът му да се откаже от споразумението или възхищението си от Путин го правят негоден да управлява.

"Лигата" заяви, че много италиански правителства са поддържали връзки с Путин преди нахлуването в Украйна, обвинявайки опозицията в лицемерие.

Очаква се Салвини да оцелее при вота на недоверие, като се има предвид голямото парламентарно мнозинство на управляващата коалиция, но всякакви гласове срещу него от дясноцентристки партии могат да подхранят напрежението в правителството.

Матео Салвини: Западът трябва да преосмисли санкциите срещу Русия

Матео Салвини: Западът трябва да преосмисли санкциите срещу Русия

Той предупреди, че те вредят повече на тези, които ги налагат

Дебатът в парламента започва в сряда, а гласуването се очаква в сряда или четвъртък.