Амбициознa реформа на италианската конституция, която да позволи пряк избор на министър-председател, спечели одобрението на Сената във вторник, съобщава "Ройтерс". Гласуването в Сената завърши със 109 срещу 77 гласа.

Премиерът Джорджа Мелони настоя силно за приемането на промяната, която нарече "майката на всички реформи". Но се сблъсква с решителна съпротива от опозиционните партии и почти сигурно ще трябва да бъде гласувана на референдум.

"Тази реформа е фундаментална за нас. Тя укрепва демокрацията и свободата срещу всякакви тоталитарни и екстремистки изкушения", каза Маурицио Гаспари, сенатор от управляващата партия Forza Italia, която се опита, но не успя да пренапише конституцията през 2006 г.

Мелони води на евровота в Италия

Мелони води на евровота в Италия

Тя е и единственият лидер сред "големите" европейски страни, които се представиха добре

Мелони обеща да води усилена кампания за промяната, като каза, че технократските правителства не трябва повече да се налагат в страната - както се случи по време на кризата с COVID през 2021 г., когато бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги стана премиер.

Въпреки това тя каза, че няма да подаде оставка, ако загуби евентуален референдум, който вероятно ще се проведе през 2025 г.

Съгласно предложението министър-председателят ще бъде избиран за пет години и коалицията, подкрепяща спечелилия кандидат. Той ще трябва да получи най-малко 55% от местата, за да се гарантира, че има работещо мнозинство в двете камари на парламента.

Дясната коалиция на Мелони твърди, че новият закон ще помогне да се сложи край на хроничната политическа нестабилност в Италия. В страната са се сменили 70 правителства след Втората световна война.

Реформата ще направи и по-демократичен процеса.

Марио Драги положи клетва като премиер на Италия

Марио Драги положи клетва като премиер на Италия

Той застана начело на правителство на националното единство

Критиците обаче твърдят, че законопроектът може да предизвика хаос, като гласоподавателите могат да подкрепят един човек за министър-председател, докато избират депутати от друга партия. 

Бившият премиер Марио Монти каза пред Сената, че законопроектът ще лиши Италия от способността да реагира пъргаво на тежки кризи. Както се случи през 2011 г., когато той беше помолен от тогавашния президент да поеме управлението по време на финансова криза.

Монти получи вот на доверие за съкращаване на разходите

Монти получи вот на доверие за съкращаване на разходите

В Камарата на депутатите ( долната камара) 403 депутати гласуваха в полза на програмата

"Реформата вече няма да позволява степента на гъвкавост в системата, която понякога се оказва полезна при извънредни ситуации в Италия", каза той.

Всяка промяна в конституцията трябва да бъде одобрена от двете камари на парламента два пъти, с мнозинство от две трети, необходимо за последните две гласувания.

Ако това не се случи, трябва да се проведе референдум, но те често се провалят, както през 2016 г.