Пламтящи огнени букви на немски изписват старо, но познато съобщение в италианската провинция Южен Тирол, призив за съпротива, но с променено предназначение за дните с коронавирус: Los von Rom и Freiheit, тоест "Далеч от Рим" и "Свобода", съобщава АП.

Преди десетилетия думите, запалени по планината, изискват независимост от правителството на Рим за мнозинството от немскоговорящата провинция. Южен Тирол е недоволен, а някога е бил част от Австрия, но сега гражданите са против безкомпромисния и безразборен начин по-който италианското правителство налага блокади, за да забави разпространението на коронавируса.

Подтикнат от икономически натиск, губернаторът на провинцията се противопостави на Рим тази седмица и потвърди заветната автономия на Южен Тирол, позволявайки на ресторанти, фризьорски салони, салони за татуировки и музеи да отворят отново в понеделник - много преди графика, определен от правителството на Италия.

"Имаме сравнително положителна ситуация по отношение на епидемията, като нивото на заразяване е най-ниско в Италия", заяви губернаторът Арно Компатчер, чиято Южна Тиролска народна партия контролира провинцията от 1948 г. Депутатите на партията в националния парламент подкрепиха правителството на премиера Джузепе Конте.

"Оценявахме действията на правителството във фаза на извънредна ситуация, където беше необходимо да се извърши единно движение. Но ние много сме горди и ревниви към нашата автономия."

Докато останалата част от Италия наблюдаваше със завист и любопитство, южнотиролците, носещи маски, можеха да разгледат магазините отново за предмети като покривка за маса, необходими за подарък, да променят пиърсингите по предварителна уговорка и да посетят фризьор за отдавна просрочена прическа.

Те седят, обядват на предписаната 2-метрова дистанция или пият кафе в барове, оборудвани с предпазни екрани от плексиглас. Въпреки смелата позиция на провинцията, някои собственици на бизнеси се оттеглиха към Рим - засега.

Александър Сулман, собственик на бар в град Ноймаркт, известен на италиански като Еня, заяви, че чака поне седмица, за да види дали ще се появят по-ясни указания за безопасност за неговата индустрия. Той е особено притеснен как да се прилагат правила, които забраняват повече от двама души от различни домакинства на една маса.

"Провинцията каза ОК, но има много въпроси и много правила все още не са поставени твърдо".

Южен Тирол, или Алто Адидже, е алпийска провинция от ски курорти от световна класа и спретнати овощни градини и лозя, които става част от Италия след Първата световна война. След период на насилие през 50-те и 60-те години на миналия век немски-говорещата съпротива утихва, след като Италия приложи статута на автономия на провинцията, като затвърди двуезичието и позволи 90% от местните данъчни приходи да останат в Южен Тирол.

Провинцията с население от 520 000 души, днес се радва на най-високия брутен вътрешен продукт на глава от населението в Италия и сред най-високите в Европа с 42 600 евро. Но се очаква пандемията да свие икономиката с цели 11%, което може да се влоши в зависимост от траекторията на вируса.

Дневният брой на починалите от Covid-19 в Италия остава стабилен

Дневният брой на починалите от Covid-19 в Италия остава стабилен

Починалите от коронавирус в Италия се увеличиха със 172 за последните 24 часа

Ръководителят на 59-членната търговска камара в региона Мил Ебнър подкрепи стремежа Южен Тирол да поеме по своя път за излизането от блокадата на вируса.

"Разбирам концепцията за солидарност. Но не можете да приложите същите правила от Лампедуза към прохода Бренер. Ситуациите са различни", обяснява той.

Южен Тирол съобщи, че няма нови потвърдени случаи на вируса във вторник. Досега провинцията има 2572 потвърдени случая с 290 смъртни случая - тези данни представляват около 1% от общия брой на Италия.

Ебнър посочи липсата на дисциплина в тежко засегнатия район на Ломбардия в Италия в ранния етап на първоначалното блокиране, когато данните от мобилни телефони показват, че половината от жителите напускат домовете си.

В Южен Тирол, "когато беше издадена заповед да не напускат дома си, хората не напускаха домовете си", каза той. "Ако тук данните се подобряват ... трябва да го отбележим и да наградим."

Докато правителството успешно блокира усилията на южния регион на Калабрия за отблокиране преди националния график, Южен Тирол успя да избегне значителни правни предизвикателства поради своя устав на самоуправление.

Много години минаха от предишните огнени думи по местните планини, с който Южен Тирол протестира срещу управлението на Рим.

Лидерът на 6-хилядната културна асоциация "Шуецен", която има за цел да запази тиролските обичаи и която вижда Рим като чужда сила - пое отговорност новото запалване на пламъците. Юрген Вирт Андерлан смята, че "мирното послание" тласка Компатчер да отвори бизнеса.

"Той би могъл да каже: "Не контролирам моите хора, има нещо, което бълбука там". Това, което икономическите федерации и туристическите федерации казаха на провинциалния президент, вероятно е по-тежко и е оказало по-голям натиск от нас. Подчертахме това с тези пламъци", обяснява Андерлан пред АП. 

Вирт Андерлан заяви, че отхвърля насилието от минали периоди - въпреки че иска Южен Тирол независим или анексиран от Австрия. Нито една от тези позиции не е в основната политическа програма на Южен Тирол и двете се считат за ограничени до нулеви.

Губернаторът на Южен Тирол заяви, че най-добрият начин за справяне с подобни сепаратистки настроения е силно управление на автономията на региона - което според него може да бъде от полза за Италия.

"Алто Адидже е малка Европа в Европа, която е част от италианската държава, където съществуват множество етнически групи, култури и езици и които могат да действат като мост между Северна и Южна Европа", коментира Компачер.

Дневният брой на починалите от Covid-19 в Италия остава стабилен

Дневният брой на починалите от Covid-19 в Италия остава стабилен

Починалите от коронавирус в Италия се увеличиха със 172 за последните 24 часа