Италианското антиелитарно движение „Пет звезди”, одързостено от големия си успех в току-що отминалите местни избори, използва, че се намира на гребена вълната, за да издигне искания за провеждането на национален референдум за това дали страната да остане в еврозоната, съобщава „Ройтерс”.

„Ние искаме консултативен референдум за еврото. Еврото, каквото е днес, не работи. Ние трябва да имаме алтернативни валути или „Евро 2”, коментира в телевизионно интервю Луиджи ди Майо, който е заместник-председател на долната камара на италианския парламент.

Докато всякакви подобни референдуми за ЕС или за еврото ще бъдат просто с цел да се тества общественото мнение, тъй като италианското законодателство не позволява референдуми да променят международни договори, победа ще изпрати ясен сигнал към правителството.

Движението „5 звезди”, което внимателно наблюдава случващото се покрай провеждащия се в четвъртък референдум във Великобритания за напускането на ЕС, призова за две различни валути в Европа – една за богатите северни страни и друга за южните страни на континента.

Движението настоя за провеждането на всенародно допитване, след като спечели 19 от 20 кметски места на балотажа на местните избори в неделя, включително в столицата Рим и друг от най-големите италиански градове – Торино.

Резултатите нанесоха значителен удар на Демократическата партия на премиера Матео Ренци и бяха приветствани от привържениците на „5 звезди” като възможен трамплин към сформирането на национално правителство.

Лидерът на движението, комикът Бепе Грило, също така призова за референдум за това дали Италия трябва да остане в Европейския съюз.

„Влязохме в Европейския парламент да променим много от договорите”, коментира Ди Майо и добави: „Сега очакваме резултатите от референдума във Великобритания. Самият факт, че страната като Великобритания провежда референдум за това дали да напусне ЕС е сигнал за провала на Европейския съюз.”

През миналата седмица Найджъл Фарадж, лидер на агитиращата за Brexit Британска партия за независимост, заяви, че победата на Вирджиния Раджи, която е част от „5 звезди”, като първата жена кмет на Рим, ще бъде началото на разпадането на ЕС.