Масимилиано Барота наблюдава увеличение на клиентите, които идват да продават златото си в неговия магазин в Рим, тъй като италианците започват да усещат икономическите проблеми от блокадата, наложена за ограничаване на коронавируса, съобщава "Ройтерс".

Осемседмичното спиране постепенно се облекчава от 4 май, но постави икономика на колене, като бизнесът е натоварен с дълг, а новите безработни са десетки хиляди. Европейската комисия очаква икономиката на Италия да се свие с близо 10% през тази година.

"Забелязахме увеличение с около 50% при нашите покупки на злато от частни клиенти през тази година, особено през последните две седмици", заяви Барота.

Златарските магазини, които наброяват около 6000 в цялата страна, се съживиха по време на последната дълбока рецесия в Италия през 2012 г., докато хората, които се бореха за оцеляване, продаваха всичко - от сватбени пръстени до златни зъби.

Италия подкрепя пакета на Германия и Франция, но "изопачените стереотипи" пречат

Италия подкрепя пакета на Германия и Франция, но "изопачените стереотипи" пречат

Пречат на общите усилия за възстановяване

Тези магазини обаче не са единственият вариант за притиснатите италианци. Заложните къщи, където хората продават бижутата си или ги използват като обезпечение за заеми, са много по-слабо разпространени, но сега също се съживиха.

"Все още плащам за къщата, в която живея със съпругата си. Животът е скъп, ипотеката е висока, какво можем да направим", коментира пенсионерът Назарено Бучи, докато напуска заложната къща на централния площад на Рим, известен с заложните си къщи от 17 век.

Пазарът на злато не се състои само в бедните разпродажби на семейни наследства. Смятан за безопасен актив в черни дни, благородният метал наблюдава голямо увеличение сред купувачите, подхранвайки скорошното повишаване на стойността му.

Барота заяви, че през последните два месеца търсенето на златни кюлчета и монети в магазина му, който продължава да работи онлайн по време на блокадата, се е увеличило с 50% в сравнение с миналата година, въпреки че цената на грам се е повишила с 25% от декември.

Положителен сигнал от Италия

Положителен сигнал от Италия

Правителството в Рим обещава помощ за населението