Италия, която държи ротационното председателство на Групата на седемте големи демокрации (Г-7), е готова за нови санкции срещу лица, ангажирани срещу Израел след иранската атака с дронове и ракети през уикенда, каза външният министър на страната Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс.

Италианският външен министър Антонио Таяни каза, че новите санкции ще се нуждаят от подкрепата на цялата Г-7, която включва Италия, Франция, Германия, Канада, Япония, Великобритания и Съединените щати. Той също така предположи, че всички нови мерки ще бъдат насочени към отделни хора, а не към цели нации.

"Ако трябва да имаме повече санкции за хора, които са ясно ангажирани срещу Израел, подкрепяйки например тероризма, подкрепяйки Хамас, е възможно да го направим. Но трябва да бъдем много сериозни и да работим заедно", каза Таяни пред Ройтерс.

Той нарече иранската атака "голяма грешка" за Техеран, но "положителна" за Израел, тъй като тя разкри ефективността на противовъздушната му отбрана, която свали повечето от безпилотните самолети и ракетите с помощта на САЩ, Великобритания, Франция и Йордания.

Г-7 осъди в неделя нападението и призова Техеран да прояви сдържаност, като Съединените щати предупредиха Израел, че няма да участват в контраатака.

"Съобщението, идващо от Техеран по този въпрос върви в правилната посока. Това е само една атака. Също така реакцията на израелското правителство е положителна", каза Таяни, говорейки на английски.

Той проведе телефонен разговор с иранския си колега преди нападението, за да призове към повишено внимание.

"За нас е важно да защитим италианските войници", работещи в района под егидата на ООН, каза той, добавяйки, че подкрепяните от Иран хуси в Йемен трябва да спрат атаките срещу кораби в Червено море, което е жизненоважно за световната търговия.

Таяни също повтори, че Италия е твърдо против всяко израелско нахлуване в град Рафах в южната част на Газа и повтори призива си за прекратяване на огъня, като същевременно призова Хамас да освободи всички израелски заложници, взети по време на атаката на 7 октомври.

Преди срещата на външните министри на Г-7 на 17-19 април на италианския остров Капри Таяни каза, че евентуална израелска атака срещу Иран само ще създаде повече пречки пред възстановяването на стабилността в региона.

"Всички заедно искаме да защитим Израел, но искаме да постигнем стабилност и мир", каза той.

Гутериш: Нито Близкият изток, нито светът могат да си позволят повече война

Гутериш: Нито Близкият изток, нито светът могат да си позволят повече война

След атаката на Иран срещу Израел