Италианският орган за защита на конкуренцията глоби социалната медия TikTok с общо 10 милиона евро за неадекватни проверки на съдържание, потенциално вредно за млади или уязвими потребители. Това предаде Ройтерс.

TikTok, собственост на китайската компания ByteDance, и други социални медийни компании, включително Facebook и Instagram, са подложени на натиск от регулаторите по целия свят да защитят непълнолетните потребители.

Италианският регулатор се позова на видеоклипове, показващи млади хора, изпълняващи предизвикателството "френски белег", което включва щипане на бузите, за да остави трайна синина на скулата.

От TikTok изразиха несъгласие с наложената глоба. От там посочват, че тези видеа в платформата са ограничени за лица под 18 години.

Миналия месец италианският комуникационен орган AGCOM принуди TikTok да премахне редица видеа. Регулаторът посочва, че потенциално опасните видеоклипове са били разпространени чрез алгоритми за профилиране, а TikTok не е предприел адекватни мерки, за да предотврати това.

Русия глоби социалната мрежа TikTok

Русия глоби социалната мрежа TikTok

Глобата е в размер на 3 000 000 рубли