Глоби от утре очакват 1,9 милиона лица на възраст над 50 години в Италия, които все още не са си поставили нито една доза ваксина срещу коронавирус, съобщи АНСА. 

Изтекли са 180-те дни за отлагане неизпълнението на задължението, например, по здравословни причини. 

Глобата е в размер на 100 евро.

Задължителната ваксинация важи и за някои професионални категории, включително правоприлагащи и здравни служители, които не са били ваксинирани между 8 януари и 15 юни.

Италия връща на работа неваксинираните срещу COVID-19 медици

Италия връща на работа неваксинираните срещу COVID-19 медици

Отменят се и глобите за неваксинираните граждани над 50 години

Регионите с най-висок процент на хора над 50 години, които не са изпълнили задължението за ваксинация, спрямо населението на тяхната територия, са Фриули, Калабрия и Абруцо. 

Припомняме, че в края на октомври беше съобщено, че италианските лекари и медицински сестри, отстранени от работа, защото не са ваксинирани срещу COVID-19, скоро ще бъдат възстановени на работа. Това каза тогава новият здравен министър Орацио Скилачи.

Този ход е мотивиран от тревожния недостиг на медицински персонал заедно с намаляващите случаи на COVID-19. Новото правителство ще отмени и глобите, наложени на всички хора над 50 години, които не са се ваксинирали, добави той.

Италия с нов COVID скок

Италия с нов COVID скок

Общият брой на случаите е 388 на 100 000 жители за седмицата от 18 до 24 ноември спрямо 353

Италия е една от най-силно засегнатите от пандемията страни с почти 179 000 смъртни случая, според данни на Световната здравна организация. Италия беше и първата страна в Европа, в която бе регистрирано местно огнище на новия коронавирус. Особено тежко бе засегната областта Ломбардия и конкретно района на град Бергамо.

Правителството на бившия премиер Марио Драги направи ваксинацията задължителна за учители и здравни работници през 2021 г. и я разшири за всички над 50 години през януари тази година. Отказът доведе до отстраняване от работа без заплащане за държавни служители, а всички неваксинирани лица над 50-годишна възраст бяха изправени пред глоби от 100 евро.

Италия с нов скок на случаи на COVID-19

Италия с нов скок на случаи на COVID-19

Ръст от 15% на случаите, хоспитализацията в интензивно отделение се е увеличила с 21,7%

В последно време обаче отново се наблюдава скок на заразените.