Италия, която беше тежко засегната от първата пандемична вълна през 2020 г., отново отбелязва скок на случаите на COVID-19 и броя на заетите легла в интензивните отделения в средата на зимния грипен сезон, пише "Еурактив".

Според най-новите данни Италия отбеляза ръст от 15% на случаите на COVID-19, въпреки че свързаните с тях смъртни случаи продължават да намаляват. В същото време хоспитализацията в интензивно отделение се е увеличила с 21,7%, докато при неинтензивно хоспитализацията се е увеличил с 9,8%.

"С нарастващата циркулация на вируса се очаква план за зимата от правителството", казва президентът на Gimbe за здравен мониторинг Нино Картабелота.

В същото време възрастните и най-уязвимите хора отговарят на условията за четвъртата ваксина срещу COVID-19, въпреки че усвояването й е бавно и около 6,8 милиона над 50 години остават неваксинирани.

"В момента всички действия за "прекъсване" на правителството на Мелони са отишли ​​в обратната посока на тази, предложена от международните органи за обществено здраве: да бъдат подготвени и готови да се изправят пред възможни нови вълни", каза Картабелота.

"Затова планът за готовност за зимния сезон се очаква от изпълнителната власт в най-кратки срокове", добави той.

Когато встъпи в длъжност, премиерът Джорджия Мелони обеща, че няма да повтори модела, приет от правителството на Драги, ако възникнат нови вълни от COVID-19.

"Италия прие най-рестриктивните мерки в целия Запад, стигайки дотам, че сериозно ограничава основните свободи на хората и икономическите дейности, но въпреки това е сред държавите с най-лоши данни по отношение на смъртност и зараза", каза Мелони.

Италианският здравен министър Орацио Шилачи нарече болестта "напълно различна от това, което беше преди" и каза, че министерството работи за осигуряване на "по-голяма либерализация".

Откакто Мелони оглави правителството, данните за наблюдението на COVID-19 се изместиха на седмично ниво, а не на ежедневно.

СЗО: В Европа се разпространява нова COVID вълна

СЗО: В Европа се разпространява нова COVID вълна

Опасения предизвиква и сезонният грип