Нова вълна от случаи на COVID-19 изглежда се разпространява в Европа, твърдят Световната здравна организация (СЗО) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), цитирани от Ройтерс.

Регионалните данни на СЗО показват, че в Европа е регистрирано нарастване на случаите на COVID-19 през седмицата, приключила на 2 октомври, отбелязвайки увеличение от 8 процента спрямо предходната седмица.

"Въпреки че ситуацията е различна от преди една година, е ясно, че пандемията от COVID-19 все още не е приключила", заявиха в съвместно изявление в сряда директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге и директорът на ECDC Андреа Амон.

"За съжаление виждаме, че индикаторите отново се повишават в Европа, което предполага, че е започнала нова вълна от инфекции", казаха те.

СЗО и ECDC отбелязаха, че милиони хора в цяла Европа все още не са ваксинирани срещу COVID-19. Те призоваха европейските страни да прилагат ваксини както срещу грип, така и срещу COVID-19 преди очакваното нарастване на случаите на сезонен грип.

"Потенциалната съвместна циркулация на COVID-19 и сезонния грип ще изложи уязвимите хора на повишен риск от тежко заболяване и смърт, с вероятност от повишен натиск както върху болниците, така и върху здравните работници, вече изтощени от почти три години борба с пандемията", казаха те.

"Няма време за губене", се казва в съвместното изявление и се добавя, че уязвимите групи като бременни жени, хора над 60 години и тези със съпътстващи заболявания трябва да се ваксинират както срещу сезонния грип, така и срещу коронавируса.

Миналата седмица здравен служител във Франция каза, че страната е навлязла в осма вълна на COVID епидемията.

"Да, ние сме в тази осма вълна", каза Брижит Отран, която е член на правителствения стратегически съвет за ваксиниране. "Всички индикатори се движат нагоре."

Данните за COVID-19 във Франция, публикувани на 3 октомври, показват, че седемдневната средна стойност на новите случаи на ден е достигнала 45 631, което е най-високото ниво от 2 август.

ECDC и СЗО Европа издадоха своето предупреждение, след като ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза през септември, че случаите на COVID-19 са намалели драстично през седмицата на 4 септември, достигайки най-ниския си брой от март 2020 г., когато започна пандемията. Тогава той каза, че "краят се вижда".

Въпреки това Гебрейесус призова нациите да продължат усилията си срещу вируса, който уби повече от шест милиона души и зарази повече от 606 милиона по света.

Очакваме грипна епидемия през януари

Очакваме грипна епидемия през януари

Осигурени са 190 000 безплатни противогрипни ваксини