Италия e готова да изпрати войски като част от мироопазваща мисия при създаване на международно призната палестинска държава. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Антонио Таяни, цитиран от АНСА.

Той подчерта, че италианското правителство е силно ангажирано с мира.

"Ние сме приятели на Израел, но искаме да работим за мир, включително чрез евентуално изпращане на войски, ако трябва да бъде създадена палестинска държава, заедно със сили от други страни", отбеляза Таяни.

Той призова Израел да прояви сдържаност след нападението от Иран.

Испания вижда ясни признаци, че Европа е готова да признае Палестина

Испания вижда ясни признаци, че Европа е готова да признае Палестина

Мадрид продължава кампанията за набиране на подкрепа за палестинската държавност

Таяни изрази надежда да не се стига до ескалация.

"От военна гледна точка Израел победи - той отби офанзивата. Сега трябва да предотвратим разширяването на конфликта, защото напрежение има не само в Газа, но и в Червено море", посочи той.

Т.нар. решение с две държави отдавна е основата на международните усилия за разрешаване на продължителния израелско-палестински конфликт. Процесът обаче е в застой от десетилетие, още преди настоящата война в Газа между Израел и "Хамас".

Палестинците искат да имат своя независима държава в Западния бряг и Източен Йерусалим - окупирани територии от Израел след Близкоизточната война през 1967 г. - както и Газа.

Израел предупреди четири европейски страни срещу признаването на Палестина

Израел предупреди четири европейски страни срещу признаването на Палестина

Това би представлявало "награда за тероризма"