Италианският външен министър Антонио Таяни се срещна с френския си колега в Рим за подобряване на отношенията между двете страни седмици, след като отмени друга среща заради остри критики от Париж относно миграционната политика на Рим, съобщава "Ройтерс".

Таяни и Катрин Колона се целунаха по бузите и размениха топли думи, като и двамата изглеждаха нетърпеливи да загърбят неотдавнашния междуправителствен спор.

"Понякога може да сме имали различни позиции, но е важно да водим конструктивен диалог, за да укрепим многото общи интереси", подчерта Таяни.

В Туитър Колона се обърна към колегата си със "скъпи Антонио Таяни" и добави: "Френско-италианското сътрудничество е от съществено значение за постигането на напредък".

По-рано този месец Таяни в последния момент отмени среща с Колона във френската столица и поиска извинение от Париж с мотива, че френският вътрешен министър е обидил Италия и нейния премиер Джорджа Мелони с неприемливи "обиди".

Италия поиска извинение от Франция за миграционните обиди

Италия поиска извинение от Франция за миграционните обиди

Имиграцията е гореща тема между Франция и Италия

Френският вътрешен министър Джералд Дарманин, който е много близък до президента Еманюел Макрон, заяви, че премиерът на Италия "не е успяла да реши миграционните проблеми, заради които е избрана". Той добави, че Мелони "лъже" избирателите, че може да сложи край на мигрантската криза.

Миналата седмица Мелони и Макрон се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Япония и проправиха пътя за срещата на министрите в Рим днес, обясни Таяни.

"Италия е страната, която е най-изложена на нарастващия миграционен натиск в Средиземноморието", посочи той, имайки предвид увеличения мигрантски поток от Северна Африка към Италия през тази година.

Италия иска по-ясно извинение от Франция за обидата към Мелони

Италия иска по-ясно извинение от Франция за обидата към Мелони

Напрежението между Рим и Париж остава

Според него е наложително да се намери "по-добър баланс между солидарността и справедливото споделяне на отговорностите" между държавите от ЕС - препратка към дългогодишната критика от страна на Италия, че другите страни членки правят твърде малко, за да ѝ помогнат да се справи с наплива.

Миграцията е гореща тема между Франция и Италия, чиято визия за света беше сходна, докато Марио Драги беше италиански министър-председател, но започна да се разминава, откакто Мелони пое поста през октомври начело на националистическо, консервативно правителство.

Този месец френският вътрешен министър сравни Мелони с крайнодесния френски лидер Марин льо Пен - политически враг на Макрон.