Италианският външен министър Антонио Таяни отмени пътуването си до Париж заради критичен коментар на френския вътрешен министър относно премиера на Италия, съобщава "Ройтерс".

Френският министър Джералд Дарманин заяви по-рано пред радио Ер Ем Си, че италианският лидер Джорджа Мелони "не е в състояние да реши миграционните проблеми, за които е избрана" и я обвини, че "лъже" избирателите, че може да сложи край на кризата.

Новината за коментара му дойде в момент, когато Таяни се готвеше да отлети за Париж, за да се срещне с френския си колега Катрин Колона - пътуване, което имаше за цел отчасти да подобри разклатените отношения между двете страни от Европейския съюз.

Италия затяга наказанията за трафик на мигранти

Италия затяга наказанията за трафик на мигранти

Предвижда се и мерки за улесняване на достъпа на бежанците до хуманитарни коридори към Европа

Италиански правителствен служител, пожелал анонимност, посочи, че визитата няма да се осъществи без "решително и окончателно" разяснение от Франция относно "обидното и напълно неприемливо" изявление на Дарманин.

Източник от френското правителство пък отбеляза, че се търси начин по дипломатичен път да бъде отменен коментарът на Дарманин, който се смята за особено близък до френския президент Еманюел Макрон.

Франция побърза да излезе с изявление в опит да увери Рим в готовността си да работи в тясно сътрудничество с Италия. Това обаче не беше достатъчно, за да убеди Таяни все пак да осъществи предвиденото посещение.

"Обидите към правителството и Италия, изречени от министър Дарманин, са недопустими. Това не е духът, в който трябва да се разглеждат общите европейски предизвикателства", написа той в Туитър.

Откакто Мелони встъпи в длъжност в края на миналата година, Италия отчита скок на пристигащите в страната мигранти. От началото на годината досега над 42 400 души са пристигнали в Италия, в сравнение с около 11 220 през същия период на 2022 г.

64 са вече загиналите мигранти след корабокрушението край бреговете на Италия

64 са вече загиналите мигранти след корабокрушението край бреговете на Италия

Сред жертвите има и около 14 деца