Франция трябва да се извини, за да прекрати спора относно това, което Рим смята за "обидни забележки", включително някои относно отношението към имиграцията. Това заяви италианският външен министър, цитиран от Ройтерс.

Министърът Антонио Таяни отмени посещението си в Париж в последния момент, след като френският вътрешен министър Жералд Дарманин каза, че десният премиер на Италия Джорджия Мелони не е успяла да реши миграционните проблеми, за които е избрана.

Таяни определи изказването като обида към италианския премиер. Ако някой обиди безпричинно, най-малкото, което може да направи, е да се извини. В този случай той обиди всички италианци, както и правителството и премиера, поясни министърът.

Имиграцията е гореща тема между Франция и Италия, партньори в Европейския съюз, чиито визии за света бяха сходни под ръководството на Марио Драги, но се разминаваха, откакто Мелони пое поста през октомври, начело на националистическо, консервативно правителство.

Жералд Дарманин сравни Мелони с крайнодесния френски лидер Марин Льо Пен, политически враг на Макрон. Крайнодесните имат порок. Този да лъжат населението, посочи той.

Франция упрекна Мелони в лъжа и ядоса Италия

Франция упрекна Мелони в лъжа и ядоса Италия

Италианският външен министър отмени пътуването си до Париж