Италия поиска от Франция да й предаде осъден убиец, за когото се смята, че принадлежи към една от най-мощните италиански мафиотски организации. Едгардо Греко беше арестуван във Франция преди месец след 16 години бягство.

63-годишният Греко е бил арестуван във френския град Сент-Етиен, където според френските прокурори в определен момент е управлявал италиански ресторант под чуждо име.

Пицарят е заподозрян в принадлежност към прочутата "Ндрангета" - мощна мафиотска организация, базирана в Калабрия, Южна Италия.

Според Интерпол, който съобщи за ареста му миналия месец, той е издирван в Италия, за да изтърпи доживотна присъда за убийствата на Стефано и Джузепе Бартоломео.

Обвинен е също така в опит за убийство на Емилиано Мошаро "като част от мафиотската война между бандите Пино Сена и Перна Пранно, която беляза началото на 90-те години на миналия ХХ век".

Удар срещу италианската мафия - арестувани са 56 души

Удар срещу италианската мафия - арестувани са 56 души

Канфискувани са активи за 250 милиона евро

Адвокатът на Греко, Беноа Куртин, заяви, че Италия е подала искането си за екстрадиция до апелативния съд в югоизточния град Лион.

През юни 2021 г. Греко става собственик на италиански ресторант в Сент-Етиен, наречен Caffe Rossini Ristorante, като го управлява до ноември 2021 г., съобщиха френските прокурори.

Той е използвал името Паоло Димитрио и е работил и в други италиански ресторанти в града.

Според италианските медии Греко е работил и вечер в пицария.

Арестът му през февруари се състоя седмица след като италианската полиция съобщи, че е разбила мафиотски кръг на 'Ндрангета, доминиращ в голям район на южна Калабрия, и е иззела активи, надхвърлящи 250 млн. евро.

Удар срещу италианската мафия - иззети са активи за 800 млн. евро

Удар срещу италианската мафия - иззети са активи за 800 млн. евро

От трима братя, заподозрени за връзки с Ндрангета

Петдесет и шест души, много от които вече са в затвора, бяха подложени на разследване за редица престъпления, включително заговор, свързан с мафията, изнудване, отвличане, подкуп и притежание на оръжие, съобщиха полицията и прокуратурата.