Италианският министър на отбраната обвини генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че е предал Рим, като не е назначил италианец за нов пратеник на Алианса, който да координира действията на НАТО по южния фланг, предава "Ройтерс".

Позицията беше създадена по-рано този месец по искане на италианския премиер Джорджия Мелони и нейното правителство каза тогава, че смята, че италианец трябва да получи работата.

НАТО все още не е обявил кой ще получи ролята, но италианският министър на отбраната Гуидо Крозето каза пред вестник La Stampa през уикенда, че Столтенберг е номинирал испанец, добавяйки, че смята решението за "почти лична обида".

Попитан за критиките на Крозето, пресслужбата на НАТО каза: "НАТО ще обяви всяко назначение своевременно". Той отказа друг коментар относно критиката на министъра.

Крозето каза, че е написал "много гневно съобщение" на Столтенберг. "Той ме вбеси и ще има последствия в личен план", каза той в изключително необичаен изблик на член на НАТО срещу ръководителя на военния съюз.

"Това беше предателство на принцип. Италия беше тази, която се бори да създаде ролята на пратеник за южния фронт", каза Крозето, добавяйки, че Столтенберг не е съгласен с решението да създаде новата роля и съответно е наказал Италия.

Миналия месец НАТО избра бившия нидерландски премиер Марк Рюте да поеме поста на 1 октомври от норвежкия Столтенберг, който се оттегля след десетилетие на поста.

Запитан дали очаква ролята да бъде преотстъпена на Италия след напускането на Столтенберг, Крозето каза, че се надява тя да бъде дадена "на най-добрия човек".

Мелони продължава да работи с фон дер Лайен, въпреки различията им

Мелони продължава да работи с фон дер Лайен, въпреки различията им

Не я подкрепи за втори мандат