Италианският външен министър Антонио Таяни заяви, че страната му е готова да изпрати нов пакет военна помощ за Украйна. Той заяви това на срещата на върха за мир.

Дипломатът покани президента Володимир Зеленски в Италия и увери, че Украйна винаги може да разчита на неговата държава.

В същото време министърът разкритикува действията на руския диктатор Владимир Путин по отношение на Киев.

"Италия е заинтересована да гарантира, че няма да изгубим Украйна от центъра на нашето полезрение.

За съжаление, Путин не показва положителни признаци на стремеж към мир.... Г-н Зеленски, заповядайте да ни посетите в Италия.

Готови сме да изпратим и нов пакет въоръжена помощ, но ще подкрепим и възстановяването на Украйна.

Разчитайте на нас, разчитайте на Италия", заяви Таяни, цитиран от АФП.

На свой ред италианският министър-председател Джорджа Мелони заяви, че страните от ЕС няма да изплащат средства по механизма за използване на замразени руски активи. Тя заяви това на пресконференция след срещата на върха на Г-7 в Италия на 15 юни.

Политикът добави, че заем от 50 млрд. долара за Украйна ще бъде предоставен от САЩ, Канада, Великобритания и вероятно Япония.

"Засега европейските държави не участват в този заем. Като се има предвид, че всички тези активи са замразени в Европа, Европа вече участва, определяйки гаранционен механизъм за изплащането на този заем", каза Мелони.

Италия може да изпрати още една ПВО система SAMP/T в Украйна

Италия може да изпрати още една ПВО система SAMP/T в Украйна

SAMP/T е френско-италианска система

Италия може да изпрати на Украйна втора система за противовъздушна отбрана SAMP/T. Известно е, че системата SAMP/T, известна също като MAMBA, е френско-италианска батерия. Тя може да проследява десетки цели и да прехваща 10 едновременно.

В същото време италианският външен министър Антонио Таяни по-рано заяви, че страната му е против използването на собствени оръжия за нанасяне на удар по Русия. Освен това той добави, че "няма да изпратим нито един италиански войник да се бие в Украйна, защото не сме във война с Русия".