Италия ще възобнови финансирането на организацията на Обединените нации за палестинска помощ UNRWA като част от пакет от помощ от 35 милиона евро. Това заяви италианският външен министър Антонио Таяни, предаде "Ройтерс".

Таяни пое ангажимента по време на среща в Рим с палестинския премиер Мохамад Мустафа. Външният министър обясни, че пет милиона евро ще отидат за проекти на UNRWA, а останалите ще бъдат предназначени за инициативата "Храна за Газа".

Италия е една от страните, които блокираха помощта за UNRWA след обвиненията от страна на Израел, че някои от служителите на агенцията са участвали в атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври, която предизвика войната в Газа.

Антонио Таяни подчерта обаче, че се възобновява финансирането на определени проекти, предназначени да помогнат на палестинските бежанци, но само "след строги проверки, които гарантират, че нито един цент не рискува да се окаже, че подкрепя тероризма".

За UNRWA работят над 13 000 души в Газа, като организацията управлява училищата в анклава, клиниките за първично здравеопазване, разпределя хуманитарната помощ.

През последните седмици няколко страни възобновиха финансирането на агенцията. Германия заяви миналия месец, че ще възобнови сътрудничеството с UNRWA след доклад, изготвен от бившия френски външен министър Катрин Колона относно процедурите на организацията за гарантиране на спазването на принципите на неутралност.

Германия възобновява сътрудничеството си с Агенцията за палестинците

Германия възобновява сътрудничеството си с Агенцията за палестинците

Решението следва разследване за това дали служители на UNRWA са участвали в атаката на Хамас срещу Израел