Италианският президент Серджо Матарела отговори на коментарите на британския премиер Борис Джонсън относно справянето с коронавируса от двете страни, като заяви, че Италия също обича свободата, но се държи и отговорно, информира "Франс прес".

Джонсън предположи във вторник, че заразените с коронавирус са повече във Великобритания, отколкото в Италия или Германия, тъй като това е "свободолюбива държава" - хаплива забележка, която предизвика голяма обида в Рим.

Запитан в парламента дали "причината Германия и Италия да имат много по-ниски нива на Covid от нас" е защото техните системи за проследяване на контакти работят по-добре, той каза, че имало "много важна разлика... страната ни е свободолюбива страна".

Той твърди, че е много трудно да се иска от британското население да се подчинява неизменно на указанията.

Запитан за коментара, Матарела подчерта: "Ние, италианците, също обичаме свободата, но ние също така сме загрижени за сериозността."

Италия беше първата страна извън Китай, която се сблъска с голяма епидемия от новия коронавирус, но успя да поддържа нивата на заразени сравнително ниски в сравнение с Испания, Франция и Великобритания.