И третият кръг от гласуването за президент на Италия завърши без победител, съобщава "Ройтерс".

Законодателите не се обединиха около консенсусен кандидат, който да замени досегашния държавен глава Серджо Матарела.

Надпреварата за престижния пост със 7-годишен мандат остава широко отворена, тъй като нито дясноцентристките, нито левоцентристките партии разполагат с достатъчно гласове, за осигурят победата на своя кандидат. Това означава, че вероятно ще е необходима компромисна сделка.

Без победител след първия кръг от президентските избори в Италия

Без победител след първия кръг от президентските избори в Италия

Нито един от кандидатите не получи необходимите 2/3 от гласовете на електорите

Към момента за фаворит за поста е смятан премиерът Марио Драги. Той обаче не може да запази и двата поста, поради което в Рим от седмици се водят преговори кой да поеме евентуално правителството, в което са представени почти всички големи партии.

Евентуална победа на Драги би означавала разпад на коалиционното му правителство, което да доведе до предсрочни парламентарни избори. По тази причина той губи все повече подкрепа.

Италия провежда втори тур на президентските избори

Италия провежда втори тур на президентските избори

Още кандидати се впускат в надпреварата

"Ще имаме седмици на объркване, ако Драги напусне правителството, а това ще бъде проблем на фона на здравнатаа, енергийната и икономическата криза", предупреди лидерът на дясната Лига Матео Салвини.

Сред лидерите на основните партии единственият, който публично подкрепя кандидатурата на Драги за президент, е Енрико Лета от лявоцентристката Демократическа партия (ДП).

Президентът е ключова фигура в Италия. Той има последната дума при назначаването на министър-председателя и често е призоваван да разрешава политически кризи в третата по големина икономика в еврозоната, където правителствата оцеляват средно само за една година.