Италианските депутати провеждат днес втори тур на изборите за президент, след като вчера такъв не бе избран, съобщи "Ройтерс".

Очевидно за момента взаимно приемлив кандидат за партиите няма.

Въпреки че премиерът Марио Драги остава най-вероятният избор, има опасения, че издигането му за президент може да разбие коалиционното му правителство и да предизвика предсрочни национални избори.

Дясноцентристките партии издигнаха трима възможни кандидати за държавен глава - бившия председател на Сената Марчело Пера, бившия кмет на Милано Летиция Морати и Карло Нордио, пенсиониран магистрат.

Без победител след първия кръг от президентските избори в Италия

Без победител след първия кръг от президентските избори в Италия

Нито един от кандидатите не получи необходимите 2/3 от гласовете на електорите

"Ние не сме тук, за да налагаме нещо на никого. Надяваме се тези имена да бъдат приети с желание да ги обсъдим", каза лидерът на "Лигата" Матео Салвини пред репортери.

Дясноцентристите имат повече гласове, отколкото левоцентристкият блок, но нито една от страните няма достатъчно гласове, което означава, че ще е необходима някаква компромисна сделка. Левоцентристите обещаха да обсъждат дясноцентристките предложения "без предразсъдъци", но изтъкнатите три имена изглежда нямат необходимата междупартийна привлекателност.

Днес и в сряда ще се състоят съответно вторият и третият кръг от гласуването. Едва след четвъртия, насрочен за четвъртък, ще може да спечели кандидатът, получил обикновено мнозинство.

Държавният глава на Италия се избира от двете камари на парламента и представители на 20-те италиански области.

Италия избира президент

Италия избира президент

Поради изискванията за социална дистанция, всеки тур ще отнеме един ден