Италианският премиер Джорджа Мелони обяви в понеделник, че свиква комисията за национална сигурност във връзка със скока на пристигащите мигранти в последно време, съобщава "Ройтерс".

Италия се бори с приемането на пристигащите от Северна Африка и Балканите и Червеният кръст на страната призова в понеделник за повече международни усилия срещу настъпилия хаос.

Мелони каза след заседание на кабинета, че е активирала Междуведомствената комисия за сигурност на републиката, която ще продължи да работи постоянно, за да се справи със скока в пристигащите.

"Нашата цел е да се справим с проблема по прагматичен начин, с бързи и координирани решения", каза в изявление Мелони, която превърна борбата срещу нелегалната имиграция в крайъгълен камък на своята политическа кариера.

41 мигранти загинали при корабокрушение край Лампедуза

41 мигранти загинали при корабокрушение край Лампедуза

Италия е отчела около 93 700 мигранти, пристигнали по море досега тази година,

Южният остров Лампедуза, една от основните входни точки за мигранти, пресичащи Средиземно море, регистрира повече от 4200 мигранти в неделя след повече от 110 лодки през уикенда, съобщи шефът на местната полиция Емануеле Ричифари пред "Ройтерс". Той каза, че въпреки "рекордните числа" властите контролират ситуацията.

Припомняме, че Италия отчете над 113 500 мигранти, пристигнали по море досега тази година, според данни на вътрешното министерство, последно актуализирани в понеделник, в сравнение с 55 800  през същия период на 2022 г.

Повече от четиридесет мигранти загина при корабокрушение в началото на август в централното Средиземно море край Лампедуза.

Нова трагедия с мигранти край Лампедуза

Нова трагедия с мигранти край Лампедуза

Двама загинали и около 30 изчезнали след потъването на две лодки с мигранти

Преди това беше съобщено за две корабокрушения, като около 30 души изчезнаха при тях.