Премиерът на Италия Джузепе Конте обяви, че подновяването на европейските икономически санкции срещу Русия не трябва да бъде автоматично, съобщава "Ройтерс".

Европейските лидери, които ще се срещнат в Брюксел в четвъртък и петък, трябва да удължат до края на януари санкциите, наложени срещу Русия заради нейната намеса в Украйна, уточниха дипломати и длъжностни лица.

ЕС ще удължи икономическите санкции срещу Русия до януари 2019 г.

ЕС ще удължи икономическите санкции срещу Русия до януари 2019 г.

Срещата на евролидерите ще се проведе в Брюксел на 28 и 29 юни

"Ние ще потвърдим принципа, че не трябва да има нищо автоматично относно подновяването на санкциите", посочи Конте пред парламента в реч, очертаваща позицията на Италия по различни въпроси преди срещата на върха в Брюксел.

"Трябва да бъдем много внимателни в това отношение. Санкциите трябва да бъдат средство и да не представляват цел", изтъкна той, добавяйки, че Италия ще обърне "голямо внимание" на интересите на италианските компании.

Санкциите на Запада принуждават Русия да ограничи добива на петрол

Санкциите на Запада принуждават Русия да ограничи добива на петрол

И то в перспектива от 10 години

Санкциите срещу енергийния, отбранителния и финансовия сектор на Русия бяха удължавани на всеки шест месеца, откакто бяха наложени в средата на 2014 г., след като Москва анексира Кримския полуостров от Украйна и подкрепи проруските сепаратисти, които се бият с правителствените войски в Източна Украйна.

Москва се зарича, че никога няма да върне Крим, а в конфликта в Източна Украйна бяха убити повече от 10 хил. души, като, макар и с нисък интензитет, все още спорадично избухват боеве.