Популисткото правителство на Италия ще направи "исторически избор" между нуждите на гражданите и това, което рейтинговите агенции казват, че трябва да бъде сторено. Това обяви вицепремиерът Луиджи ди Майо, отговаряйки на намаляването на кредитния рейтинг на Италия от страна на кредитната агенция "Фич" заради проблемите с италианския дълг, съобщава "Ройтерс".

В петък "Фич" промени перспективата за третия по големина държавен дълг в света на "негативна" от "стабилна", като се позова на опасения относно "новата и неизпитана природа" на правителството и обещанията му да увеличи разходите.

Икономическият министър Джовани Триа отговори категорично вчера, посочвайки, че Италия ще спазва бюджетните си ангажименти към Европейския съюз с конкретни политически решения през идните седмици.

Но днес Луиджи ди Майо, който също така е лидер на антиелитисткото движение "Пет звезди", не беше толкова дипломатичен, обещавайки да следва основното предизборно обещание на партията си - универсален доход за бедните.

"През 2019 г. универсалният доход трябва да бъде въведен", отбеляза Ди Майо на конференция в Тоскана, допълвайки: "Трябва да поставим финансирането на мярката в бюджета, така че най-малко 5 млн. бедни италианци да могат да се върнат на работа."

Италия заплаши Брюксел със спиране на парите за ЕС

Италия заплаши Брюксел със спиране на парите за ЕС

Неотстъпчивостта ще бъде да спрем парите за ЕС, ако не ни послушат

Ди Майо подчерта, че за разлика от предишните правителства, алиансът, съставен между "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", който дойде на власт през юни, ще постави проблемите на италианските граждани пред становищата на рейтинговите агенции.

"Не можем да мислим да слушаме агенциите за кредитен рейтинг и да успокояваме пазарите, а след това да забиваме нож в гърба на италианците", коментира той и допълни: "Ние винаги ще избираме на първо място италианците."

До края на месеца Италия трябва да разкрие целите си за растежа и публичните финанси, а бюджетният ѝ план трябва да бъде одобрен до края на октомври.

Тръмп похвали твърдата миграционна политика на Италия

Тръмп похвали твърдата миграционна политика на Италия

Американският лидер направи коментара по време на среща с премиера на Италия Джузепе Конте в Белия дом

Правителството по-рано заяви, че ще търси бюджетна свобода от Брюксел, но отношенията наскоро се влошиха заради миграцията, като Ди Майо дори заплаши да наложи вето на следващия 7-годишен бюджет на ЕС, ако Общността не поеме по-голямо бреме покрай мигрантите.

Дългът на Италия от 2,3 трлн. евро, който възлиза на над 130 процента от БВП на страната, прави страната уязвима на промени в настроенията на инвеститорите.