Италия "упорито и системно" нарушава правилата на ЕС срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Това констатира Съдът на ЕС в решение, подкрепящо съдебните действия на Брюксел срещу Рим, съобщава "Франс прес".

"Дневните и годишните пределно допустими стойности за прахови частици PM10 бяха много редовно превишавани" в зоните, подчертани от Европейската комисия в наказателна процедура, открита преди две години, се казва в изявление на съда.

Освен това "Италианската република явно не е приела своевременно мерките", изисквани съгласно Директивата за качеството на въздуха на ЕС, която има за цел да намали нездравословното замърсяване на въздуха в Европа.

PM10 се отнася до размера на частиците във въздуха, като числото показва колко микрона или малки частици с размер от един микрон, който е равен на една хилядна част от милиметъра в диаметър.

Световната здравна организация казва, че замърсяването на въздуха с частици, по-малки от 10 микрона, може да се наслои в белите дробове, а тези по-малки от 2,5 микрона причиняват повишена смъртност заради сърдечно-съдови и респираторни заболявания и рак.