Италия отмени одобрението за продажби на оръжие за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства заради конфликта в Йемен, като направи постоянна 18-месечна временна забрана.

"Днес съобщавам, че правителството отмени действащите разрешения за износ на ракети и самолетни бомби за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства", заяви италианският външен министър Луиджи Ди Майо, цитиран от "Франс прес".

"(Това е) акт, който сметнахме за необходим, ясно послание за мир, идващо от нашата страна. За нас зачитането на правата на човека е ненарушим ангажимент", подчерта той.

Германия удължи оръжейното ембарго за Саудитска Арабия с още 6 месеца

Германия удължи оръжейното ембарго за Саудитска Арабия с още 6 месеца

Берлин обвързва позицията си с развитието на войната в Йемен

Той не спомена Йемен, но визира конфликта там, когато нареди първоначалната забрана през юли 2019 г.

Италианската правозащитна организация "Мрежа за мир и разоръжаване" приветства "историческия" ход, който според нея ще отмени поръчки за повече от 12 700 боеприпаси.

Това "веднъж завинаги прекратява възможността хиляди боеприпаси, произведени в Италия, да могат да нанасят удари по граждански съоръжения, да причиняват жертви сред населението или да допринасят за влошаване на и без това сериозната хуманитарна ситуация", изтъкнаха правозащитниците.

През 2019 г. няколко страни от Европейския съюз замразиха продажбите на оръжие за Саудитска Арабия, която оглавява военна коалиция, воюваща с подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хуси в Йемен в конфликт, в който загинаха десетки хиляди хора.