Някои фармацевтични компании, които разработиха коронавирусни ваксини, може да са обещали повече, отколкото биха могли да доставят, като на практика продават едни и същи ограничени дози на различни купувачи. Това обяви министър-председателят на Италия Марио Драги, цитиран от "Политико".

Говорейки за предложението на ЕС за разширяване на правомощията на Общността да блокира износа на дози ваксини, Драги каза пред журналисти, че механизмът "трябва да се използва особено за компании, които не спазват споразуменията".

"Налице е впечатлението, че определени компании, и няма да назова имена, са продали неща два, три пъти", изтъкна Драги на пресконференция.

Разногласия между евролидерите за ваксините, Рюте се застъпи за България

Разногласия между евролидерите за ваксините, Рюте се застъпи за България

Себастиан Курц саботирал срещата

Що се отнася до доставките на ваксини, ръководителите на страните членки на ЕС посочиха британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca като най-големия нарушител. Първоначално компанията беше обещала да изпрати между 80 млн. и 100 млн. дози през първото тримесечие на годината, но количеството намаля до 30 милиона.

По-рано през месеца Европейската комисия обяви, че е задействала процедура за разрешаване на спорове, включена в договора за покупка заради недостиг на ваксини. А самият Драги, по повеля на Комисията, изпрати полиция да разследва завод за бутилиране на ваксини в страната миналия уикенд, за да проследи местоположението на 29 млн. дози от ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет.

Италия откри 29 млн. дози AstraZeneca в склад в град Анaни

Италия откри 29 млн. дози AstraZeneca в склад в град Анaни

Дозите вероятно са от завода на AstraZeneca Halix в Холандия

Междувременно местни медии съобщават, че южната италианска област Кампания самостоятелно е придобила дози от руската ваксина "Спутник V". Обществената телевизия RAI уточни, че договорът ще влезе в сила в зависимост от одобрението на ваксината от Европейската агенция по лекарствата. Понастоящем регулаторът оценява ваксината, като времето на решението ѝ е несигурно.

Според RAI губернаторът на областта Винченцо Де Лука е благодарил на италианското посолство в Москва за помощта при подпечатването на сделката.

АстраЗенека за откритите в Италия ваксини: Не са произвдени в ЕС и са за страните от COVAX

АстраЗенека за откритите в Италия ваксини: Не са произвдени в ЕС и са за страните от COVAX

Доставката е за пълнене във флакони и ЕС подкрепя доставките за бедни страни