Евролидерите не успяха да се разберат и върнаха въпроса за ваксините срещу коронавируса на Комитета на постоянните представители на държавите членки на ЕС, пише "Политико".

След като в продължение на часове държавните ръководители спореха по време на видеоконференцията в четвъртък вечерта как да разпределят допълнителни 10 милиона дози, те се отказаха и поискаха от дипломатите да разрешат спора.

Очакваните ваксини срещу COVID-19 март и април

Очакваните ваксини срещу COVID-19 март и април

Към края на юни ще са доставени малко над 4,5 милиона дози

Решението идва след буквален саботаж на срещата от страна на австрийския канцлер Себастиан Курц, който е настоял страната му да получи допълнителни дози, макар че данните на Европейската комисия показват, че Австрия е относително добре сред държавите членки по отношение на получаваните дози от ваксини срещу коронавируса. Преди държавите членки на ЕС договориха формула за пропрционалност, според която всяка държава членка има равна възможност да закупи справедливия си дял от ваксини.

Но въпреки това евролидерите упълномощиха посланиците на страните членки да разрешат разногласията.

Меркел: Компаниите трябва да изпълнят договорките с ЕС за ваксини

Меркел: Компаниите трябва да изпълнят договорките с ЕС за ваксини

Германия вероятно ще постави Франция сред държавите с най-много заразени с коронавирус

Медията отбелязва, че вътрешните разногласия са още един аспект от програмата за имунизация на Европейския съюз, която е изправена пред сериозни спънки и противоречия. Борбата също акцентира продължаващия натиск върху политиците да осигурят ваксини за държавите си възможно най-бързо на фона на недостиг на дози и трета вълна на коронавируса.

По време на виртуалната среща председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи нови данни, които показват, че от 1 декември са изнесени 77 милиона дози извън ЕС, а 88 милиона дози са разпределени в страните членки. Според Фон дер Лайен 21 милиона дози за Великобритания са от ЕС.

Макрон подкрепя контрола над ваксини в ЕС

Макрон подкрепя контрола над ваксини в ЕС

Не иска нова блокада във Франция, но признава, че ситуацията е тежка

В сряда Комисията и британското правителство излязоха с обща позиция, че обещават да работят заедно за увеличаване производството на ваксини. Но в четвъртък напрежението се покачи отново, след като Фон дер Лайен отбеляза, че не знае дали Лондон е изнасял някакви дози и подчерта, че очаква "прозрачност" от Великобритания.

По време на разговорите Курц е вбесил някои евролидери като германския канцлер Ангела Меркел и холандския премиер Марк Рюте. Някои представители са изразили раздразнението си от това, че на всяка държава членка е позволено да закупи ваксини според договорената формула за пропорционалност и някои различия са вследствие на действия на някои столици, особено Виена, които са предпочели да не купуват всички разпределени дози за тях.

ЕС: Европа се бори с трета COVID вълна, ваксините - начинът за излизане от кризата

ЕС: Европа се бори с трета COVID вълна, ваксините - начинът за излизане от кризата

Европа трябва да гарантира прозрачно и бързо разпространение на ваксините

Въпреки че се е отказала от някои възможности за закупуване, Австрия все още е в първата десетка на държавите от ЕС по две ключови категории: поставени брой дози на 100 души и поставени дози на 100 души в цялото население. Въпреки това Курц се оплака, че страната има недостиг и поиска по-голям достъп до предвидените 10 милиона дози от ваксината на BioNTech/Pfizer, които се очаква да бъдат доставени между 1 април и 30 юни.

В заключенията си евролидерите повторили ангажимента си да се придържат към формулата за пропорционалност, но поискаха от посланиците да договорят детайлите.

В декларацията се казва, че канят Комитета на постоянните представители да реши въпроса за ускорените доставки на ваксини, когато се разпределят 10 милиона дози от ваксината на BioNTech/Pfizer през втората половина на 2021 г., което трябва да стане в духа на солидарност.

77 млн. дози от COVID ваксини дал ЕС на 33 държави

77 млн. дози от COVID ваксини дал ЕС на 33 държави

ЕС е най-големият износител на ваксини срещу COVID-19 в света

След разговорите пред журналисти Меркел премерено смъмри държавите, които не са използвали пълното разпределение на ваксините, което ясно се отнася за Австрия.

На пресконференция Рюте подчерта, че България, Латвия и Хърватия са сред държавите членки на ЕС, които наистина се нуждаят от помощ за получаване на повече ваксини, но той не посочи някаква специална нужда за Австрия.

Ние смятаме, че особено България, Латвия и Хърватия имат проблем и искаме да им помогнем, каза Рюте и подчерта, че Австрия в момента не е в лоша позиция.

Въпреки това Курц обяви победа в "Туитър", като подчерта, че решението как да се разпределят дозите ще бъде взето от посланиците, а не от експертния панел за ваксините, който включва по един представител от всяка страна членка. Курц също отбеляза, че е извоювал корекция във формулата. Според "Политико" обаче няма доказателства това наистина да се е случило.