Германката Ангела Меркел бе поредният лидер от Европейския съюз (ЕС), който призна, че Европа се бори с третата вълна на коронавируса, която е доминирана от новите щамове. След срещата на върха в четвъртък, Меркел казва, че Съюзът не иска нарушаване на международните доставки, но компаниите трябва да изпълнят договорите си за ваксини. Тя каза също така, че приоритетно трябва да снабдяваме собственото си население с ваксини, защото това е изходът от кризата, ще победим вируса само когато всички са имали шанса да бъдат ваксинирани.

По-рано през седмицата Меркел отмени плановете за строги мерки през Великден, само ден след обявяването им. Предложената блокада беше договорено с регионални лидери в рамките на преговори през нощта в понеделник, като ограниченията трябва да бъдат засилени между 1 и 5 април. Но планът беше променен след кризисна среща в сряда.

ЕС: Европа се бори с трета COVID вълна, ваксините - начинът за излизане от кризата

ЕС: Европа се бори с трета COVID вълна, ваксините - начинът за излизане от кризата

Европа трябва да гарантира прозрачно и бързо разпространение на ваксините

Югозападната германска провинция Саарланд е първата в Германия, която ще отмени ограниченията в борбата с коровируса от 6 април. Ще бъде разрешено отварянето на местата за развлечение, спорт и други.

Меркел сигнализира, че Германия ще постави Франция в зона с голям брой заразени вируса, което ще доведе до изискване за отрицателен тест за Covid-19 за пристигащите. Ако това бъде потвърдено, вероятно ще предизвика хаос в германско-френските гранични райони, където двустранният пътнически и търговски трафик е част от ежедневието. Всяко решение за Франция ще се основава на анализ на здравната агенция на института "Роберт Кох" в Германия.