Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че подкрепя по-строгия контрол на износа от ЕС на ваксини за фармацевтични компании, които не изпълняват договорните си ангажименти с Европейския съюз. "Това е краят на наивността", каза Макрон пред репортери след виртуална среща на върха на ЕС, предаде "Ройтерс". "Подкрепям механизмите за контрол на износа, въведени от Европейската комисия. Подкрепям факта, че трябва да блокираме целия износ, докато някои фармацевтични компании не спазват ангажиментите си с европейците", добави той.

ЕС: Европа се бори с трета COVID вълна, ваксините - начинът за излизане от кризата

ЕС: Европа се бори с трета COVID вълна, ваксините - начинът за излизане от кризата

Европа трябва да гарантира прозрачно и бързо разпространение на ваксините

Макрон заяви, че ЕС е закъснял с производството на ваксини и имунизацията, но наваксва и ще стане най-големият производител на ваксини в света това лято. Той добави, че ЕС, за разлика от други страни, е изнесъл голяма част от продукцията си, вместо да я запази за себе си. "Европа не е егоистичен континент. Защото, както чета какво пише пресата, от другата страна ни обвиняват, че сме егоисти. Грешно! Оставихме нашите вериги за доставки незасегнати ", каза Макрон. "Но видяхме, че САЩ са склонни да защитават собственото си производство на ваксини, че Обединеното кралство не е изнасяло много дози.  Затова въведохме механизъм за контрол на износа."

Франция с нови строги мерки в още департаменти, изключва нова национална блокада

Франция с нови строги мерки в още департаменти, изключва нова национална блокада

Страната се бори с трета вълна

Макрон, чиято страна е изправена пред трета вълна на коронавируса, защити решението си да не налага трета блокада в края на януари, въпреки съветите на много учени. Но той призна, че ситуацията във френските болници е тежка и вероятно ще трябва да се предприемат нови ограничения през следващите дни или седмици.

Здравното министерство вече обяви нови строги мерки в още департаменти.