На хората в Италия, които не са ваксинирани срещу COVID-19, е забранено да посещават ресторанти или да пътуват с вътрешни полети съгласно нови правила, които влязоха в сила днес, докато училищата бяха отворени отново в цялата страна, информира "Франс прес".

Само онези, които наскоро са се възстановили от коронавирусна инфекция, са освободени от регулациите, което представлява допълнително затягане на ограниченията пред лицето на нарастването на заразените.

Италия направи ваксините задължителни за всички над 50 г.

Италия направи ваксините задължителни за всички над 50 г.

Мярката влиза в сила незабавно

Повечето училища отвориха днес за нов срок съгласно правителствени заповеди, въпреки призиви на директори, лекарския съюз и някои кметове да се отложи връщането в клас с поне две седмици.

Над 1000 общински съвета в цялата страна обаче оставиха училищата си затворени.

Високопоставеният вирусолог Масимо Гали от болницата в Сако де Милано настоя, че отварянето на училища е "неблагоразумно и неоправдано", докато експертът по обществено здравеопазване Валтер Рикиарди определи ситуацията като "експлозивна".

Омикронът в Италия продължава да чупи рекорди

Омикронът в Италия продължава да чупи рекорди

За сряда новите случаи са 189 109

Италия беше първата европейска страна, засегната от коронавируса в началото на 2020 г. и е сред страните с най-голям брой жертви - близо 140 000 души.

През изминалото денонощие в страната бяха регистрирани малко над 155 000 новозаразени от население от около 60 млн. души.

Над 86 процента от над 12-годишните са ваксинирани и има ваксини за по-малки деца. Около 15 процента от децата между пет и 11 години са получили първата си доза.

Италия регистрира рекордни 170 844 новозаразени

Италия регистрира рекордни 170 844 новозаразени

Смъртността също расте

Вирусът е "в експоненциална фаза. Повторното отваряне на училищата ще донесе допълнителен стрес и се опасявам, че броят на заразените ще нараства поне до края на януари", подчерта вирусологът Фабрицио Прелиаско.

Trenitalia обяви, че е отменила 180 регионални влака - засягащи 550 маршрута - заради коронавирусни инфекции. Регионални автобусни компании също съобщиха, че стотици шофьори са болни от вируса.

Така нареченият "супер зелен сертификат", показващ доказателство за ваксинация или скорошно възстановяване, се изисква до 31 март за ресторанти, хотели и фитнес зали, както и за използване на местни или регионални автобуси, влакове, самолети и кораби.

COVID-19: Италия регистрира рекордните над 144 000 заразени за 24 часа

COVID-19: Италия регистрира рекордните над 144 000 заразени за 24 часа

Още 155 души са починали

Маските FFP2 вече са задължителни в театрите, кината, спортните стадиони и в целия обществен транспорт.

Неваксинираните жители на малките италиански острови, които предупредиха, че рискуват да бъдат хвърлени в "принудително изгнание" от новите правила, получиха допълнително време.

Местните жители, за които лодките и самолетите са единственото средство за транспорт от и към островите, ще могат да продължат да пътуват без "супер сертификат" по здравни и образователни причини до 10 февруари.

Очаква се премиерът Марио Драги да се обърне към страната относно новите мерки по-късно днес.

Рикиарди, който съветва министъра на здравеопазването на Италия, каза пред ежедневника "Месаджеро", че последните ограничения "не се основават на научни доказателства" и "няма да спрат пандемията".

Италия премахва карантината за ваксинирани и преболедували

Италия премахва карантината за ваксинирани и преболедували

Но правилата за неваксинираните се затягат