Ицхак Херцог, политик ветеран и потомък на видно израелско семейство, беше избран за президент на Израел, до голяма степен церемониална роля, която трябва да служи като морален компас на страната и да насърчава единството, информира "Франс прес".

Анонимното гласуване се проведе сред 120-те членове на Кнесета (израелския парламент). Херцог ще бъде 11-ият президент на Израел, наследявайки Реувен Ривлин, който трябва да напусне поста си следващия месец след седем години на поста.

60-годишният Херцог е бивш ръководител на израелската Партия на труда и лидер на опозицията, който безуспешно се кандидатира срещу премиера Бенямин Нетаняху на парламентарните избори през 2013 г.

Той е потомък на видно ционистко семейство. Баща му Хаим Херцог беше посланик на Израел в ООН, преди да бъде избран за президент. Чичо му, Аба Ебан, беше първият външен министър и посланик на Израел в ООН и САЩ. Дядо му е първият главен равин в страната.

Херцог победи Мириам Перец, възпитателка, която се възприема като практичен аутсайдер. Тя също беше разглеждана за по-близка до доминиращия консервативен и националистически политически лагер в страната.

Херцог е бил шеф на еврейската агенция, организация с нестопанска цел, която работи в тясно сътрудничество с правителството за насърчаване на имиграцията в Израел, през последните три години, след като подаде оставка от парламента. Той беше масово разглеждан като фаворит заради дълбоките си връзки с политическия естаблишмънт. Той ще заема поста за един 7-годишен мандат, започващ на 9 юли.

Президентът, макар и до голяма степен церемониален държавен глава, има за задача да възлага на лидер на политическа партия да сформира управляващи коалиции след парламентарните избори. През последните две години Израел проведе четири парламентарни избори на фона на продължителна политическа криза.

Противниците на Нетаняху имат срок до полунощ да съставят ново коалиционно правителство. Ако се провалят, страната може да бъде хвърлена в поредна предизборна кампания.

Президентът също има правомощията да амнистира - създавайки потенциално чувствителна ситуация, след като Нетаняху е изправен пред съда за поредица обвинения в корупция.