Централният съвет на управляващия в Северна Македония Социалдемократически съюз (СДСМ) ще избере наследник на лидера си Зоран Заев на 12 декември, предаде МКД. Това стана ясно, след като той подаде оставка като партиен лидер и тя бе приета.

Днес започва процедура за избор на негов наследник.

Това заяви на пресконференция след продължила часове среща на съвета говорителят на формацията Богданка Кузеска.

Процедурата за кандидатстване ще продължи 7 дни, а право на кандидатура имат всички членове на СДСМ, които изпълняват критериите съгласно устава на партията. Възможност за гласуване ще имат членовете, които се регистрират активно в онлайн формата., каза тя.

Богданка Кузеска каза, че след избора на председател ще започне и избор на ново партийно ръководство, а след 12 декември Заев ще остане активен член на партията. Говорителят заяви още, че според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за влизане на албанската "Алтернатива" в коалиционното управление и преговорите с нея ще продължат.

Зоран Заев подаде оставка

Зоран Заев подаде оставка

Причината е поражението на местните избори

От албанската формация заявиха междувременно, че ръководството е определило лидера Африм Гаши да започне разговори с всички парламентарни сили  и евентуалния нов мандатоносител, за да се види концепцията им за излизане от кризата. Партията обаче засега отлага решението си за влизане в управлението, тъй като то ще бъде взето от централното й събрание. Говорителят Орхан Муртезани:

"Алтернатива" като сериозна политическа партия не се води от апетитите за власт. Затова в нашето изложение показахме сериозността на дискусиите и причините, заради които даваме възможност да се започнат преговори. Как ще завършат тия преговори, дали позитивно, или негативно, ние не знаем. Повече сме заинтересовани да чуем какви са начините за излизане от тази криза, отколкото за това какво ще имаме в бъдещото правителство."

Припомняме, че Заев подаде оставка след втория тур от местните избори на 31 октомври.

Мицкоски гневен към скрили се в деня на вота нa недоверие депутати

Мицкоски гневен към скрили се в деня на вота нa недоверие депутати

Заев остана на поста заради липса на кворум

Опозицията внесе вот на недоверие, но той се провали поради липса на кворум.

Най-вероятният наследник на Зоран Заев на премиерския пост в Северна Македония е 47-годишният заместник-министър на финансите Димитър Ковачевски.