Руснаците започнаха да гласуват в парламентарните избори, но победата на "Единна Русия", управляващата партия, която подкрепя президента Владимир Путин в продължение на две десетилетия, се смята за предрешен край, отбелязва ДПА.

Гласуването се провежда в продължение на три дни, решение, което според властите е взето с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, но което опозицията твърди, че увеличава възможностите за фалшификации и измами.

Кремъл разчисти полето от много свои съперници, като представители на опозицията са в затвора, задържани или просто не им е позволено да участват.

Междувременно една независима медия след друга бяха закрити през последните месеци, след като властите ги атакуваха за това, че били "чуждестранни агенти", докато наблюдатели на изборите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще отсъстват.

В Русия избират депутати за Държавната дума

В Русия избират депутати за Държавната дума

В Якутия и Амурската област вече врати отвориха над 2500 избирателни секции

Опозиционният лидер Алексей Навални се опитва от затвора да популяризира "интелигентно гласуване" - стратегия, при която избирателите, които не подкрепят Кремъл, масово дават подкрепата си за кандидатите, за които се смята, че имат най-голям шанс да победят представителите на "Единна Русия".

Сподвижници на Навални създадоха мобилно приложение и онлайн инструменти в подкрепа на интелигентното гласуване, но какво влияние би оказала тактиката в крайна сметка върху резултатите, е въпрос на спекулация.

От наказателната си колония близо до Москва Навални успя да изпрати съобщения до своите поддръжници, в които ги призовава да се обединят, за да свалят от власт "корумпирания" режим на Путин.

"Ние можем да го направим, има повече от нас", каза наскоро Владимир Милов в своя канал в YouTube, един от многото сътрудници на Навални, които се опитват да събудят ентусиазма на блокираната опозиция.

Следствието в Русия установи подготовка на масови безредици в дните на изборите

Следствието в Русия установи подготовка на масови безредици в дните на изборите

Това ставало в "Телеграм"

"Единна Русия", която е силно свързана и в много случаи идентична с руската олигархична класа, в момента има 336 депутати в 450-местната Държавна дума (долната камара на руския парламент).

Органът е по-малко овластен от президентството, но все пак играе важни консултативни и законодателни функции.

Популярността на "Единна Русия" спадна на фона на масовото недоволство от икономическите и социалните трудности. Но тъй като се очаква да запази мнозинството си, истинският въпрос е колко места опозицията може да отскубне.

Има малка шепа от други партии, вече представени в Думата, въпреки че техните идеологии и позиции често се припокриват с тези на "Единна Русия".

Комунистическата партия на Руската федерация се надява да разшири присъствието си под председателството на 77-годишния партиен лидер Генадий Зюганов. Има и 75-годишният десен популист Владимир Жириновски с националистическата си Либералнодемократическа партия и 68-годишният Сергей Миронов от партия "Справедлива Русия - За истината".

Сподвижниците на Навални зоват руснаците да гласуват за комунистите срещу путинска "Единна Русия"

Сподвижниците на Навални зоват руснаците да гласуват за комунистите срещу путинска "Единна Русия"

"Умно гласуване"

Политологът Андрей Колесников от Московския център "Карнеги" отбелязва, че масово разпространеното мнение сред руснаците е, че тези избори са напълно безсмислени.

Но Путин се нуждае от изборите - дори и да не са нито свободни, нито честни, - защото да има мнозинство в парламента придава легитимност на неговите 21 години на власт.

"В Русия с нейния напреднал авторитаризъм, това не е избор като от меню за конкретно ястие, а гласуване "за", подчертава Колесников и добавя, че антидемократичните тактики са даденост.

"Най-важният инструмент, както винаги, е мобилизирането на хора, които са зависими от държавата", коментира още той, споменавайки служители на държавни предприятия и държавни служители.

Колесников изтъкна, че "затягането" на хватката на Кремъл ще продължи и че не очаква големи протести срещу резултатите от изборите, посочвайки, че твърде много хора са твърде деморализирани.