От днес (17 септември) до 19 септември в Русия се провеждат избори за депутати в Държавната дума, за ръководители на 39-е регионални парламента, за представители на деветте основни административни субекта (с изключение на три региона, в които депутатите от местните събрания ще избират лицата на най-висшите административни постове, които ще ги представляват). Тези дни се провеждат и общински избори.

Избирателните секции ще работят и през трите дни от 8.00 часа до 20.00 часа местно време, съобщават от ИТАР ТАСС.

Най-висока активност се очаква за неделя -19 септември.

Повече от 2500 избирателни секции отвориха врати в 08.00 часа (02.00 часа московско време и 23.00 часа българско време) в Амурска област, Якутия и Забайкалската територия. Избирателите в тези региони ще трябва да гласуват за кандидати за Държавната дума, представители в местните парламенти и органите на местното самоуправление.

В района на Амурска област са отворени 750 постоянни и 17 временни избирателни секции. Последните се намират в болници, на гари, на митнически пунктове и на летища.

Междувременно в Якутия са открити 822 участъкови избирателни комисии, от които 28 са временни. Там избирателите ще гласуват за 14 политически партии и девет независими кандидати.

"Създаден е много солиден екип от наблюдатели за изборния процес - разчитаме на над 6700 души", съобщават от Централната избирателна комисия. В Якутия бе открит първият обществен наблюдателен център в региона, където бяха инсталирани шест видеоекрана с 20 работни места, откъдето желаещите могат да наблюдават процеса на гласуване.